hr | en

Razvoj publike : digitalni alati i komunikacijske prakse u baštinskim ustanovama

naslov:
Razvoj publike : digitalni alati i komunikacijske prakse u baštinskim ustanovama / [urednice Vlatka Lemić, Tamara Štefanac ; prijevod I. djela s engleskog Valerija Macan Lukavečki]
ostali autori:
Lemić, Vlatka  (urednik) ; Štefanac, Tamara  (urednik)
nakladnik:
Zagreb :  ICARUS Hrvatska , 2021
materijalni opis:
134 str. : ilustr. pretežno u bojama ; 24 cm
mjesto:
isbn:
978-953-49472-2-7
napomena:
Bibliograf. bilj. i bibliografija uz priloge.- Dostupno i u elektroničkom obliku: https://drive.google.com/file/d/1Ef7X1b0SlNURgeOAuXJc8aMKtybDMmoR/view (pristupljeno: 18.1.2022.)
sažetak:
Ova publikacija završna je aktivnost projekta CREARCH - CReative European ARCHives as innovative cultural hubs (2018 – 2021) u Hrvatskoj. Nastavlja se na izdanje Razvoj publike - priručnik za edukaciju arhivista i baštinskih stručnjaka, objavljeno u travnju 2021. i zaokružuje različite edukativne aktivnosti i programe posvećene središnjoj temi projekta: razvoju nove „arhivske“ publike. Većina autora priloga u protekle su tri godine sudjelovali u njihovom stvaranju i realizaciji te na idućim stranicama povratno iznose svoja iskustva i refleksije. Druga grupa autora, koji nisu bili izravno uključeni u CREARCH projekt, većinom su dugogo- dišnji suradnici udruge ICARUS Hrvatska u raznim aktivnostima i stručnim i znanstvenim područjima. Oni ovdje predstavljaju primjere svojih dobrih praksi i dijele s nama osobna iskustva koja su se pokazala kao uspješna i kvalitetna te ih je moguće prenijeti u kontekst različitih baštinskih ustanova. Sljedeći koncept prvog CREARCH priručnika, ovaj ga tematski nadograđuje kroz pitanja razvoja virtualnih programskih aktivnosti, uloge digitalne kulturne baštine u službi znanosti i obrazovanja te posebice komunikacije putem društvenih mreža. Kao i sam projekt, i ovaj priručnik ima za cilj otvoriti teme o baštini u interdisciplinarnom umreženom svijetu i poticanju kreativnosti u programima usmjerenima na razvoj publike u baštinskim ustanovama. Namijenjen je baštinskim stručnjacima koji sudjeluju u kreiranju edukativnih i kreativnih programskih aktivnosti te onima koji ih komuniciraju u digitalnom okruženju pa se nadamo da će inicirati nove ideje i zajedničke aktivnosti. Iskreno zahvaljujemo svim autorima, suradnicima i ustanovama koji su pomogli u stvaranju priručnika, materijala, radionica, predavanja, izložbi i realizaciji drugih raznovrsnih aktivnosti CREARCH projekta, kao i institucijama koji su ih financijski podržale u Hrvatskoj: Ministarstvu kulture i medija RH i Ureda za udruge Vlade RH.
jezik:
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka monografskih publikacija