hr | en

Ženska i muška perspektiva u naivnom slikarstvu : Đurđica Balog i Pero Topoljak : Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, 30.3. - 15.4. 2023.

naslov:
Ženska i muška perspektiva u naivnom slikarstvu : Đurđica Balog i Pero Topoljak : Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, 30.3. - 15.4. 2023. / <predgovor Tea Hatadi>
ostali autori:
Hatadi, Tea  (autor uvoda, predgovora)
nakladnik:
materijalni opis:
11 str. : ilustr. u boji ; 26 cm
mjesto:
isbn:
978-953-8291-25-8
napomena:
Bilj. ispod teksta
sažetak:
Iz Predgovora: “Ona i on su slikarica i slikar, ona i on su u obojanim zrcalima prošlosti, ona i on su dio svakog zabilježenog trenutka, kadra, radnje, a na kraju postaju oni, zajedno, u zagrljaju i plesu, u radu i pokori, u obilju i siromaštvu, u molitvi i pijanstvu… Obojana zrcala prošlosti nisu prošlost, samo prošlost zrcale, a ostaju zauvijek ozarena suncem i okupana neodoljivom lakoćom i ljepotom življenja, ali i stvaranja života. Nije ovo izložba dvoje predstavnika naivne umjetnosti, ova izložba je puno više! Ova izložba je oda jednom velikom slikarskom prijateljstvu, jednom suživotu u svijetu gdje su granice ponekad stroge, ali fleksibilne i lako se isprepliću. Ova izložba je spoj dvoje slikara koji su odavno spojeni, spojeni kao kolege i prijatelji svojim stvaralačkim pozivom, svojom ljubavlju prema slikarstvu i stvaranju, ljubavlju prema životu, živim bićima koja ih okružuju, a koja oni svim srcem prihvaćaju, njeguju, uzimaju najljepše i najružnije, bilježe na svojim slikama kojima im sve usvojeno stvaralaštvom i slikarstvom vraćaju. Utkan je život u slike, ali i slikarstvo Đurđice i Pere utkano je u okruženje u kojem bivaju i u kojem stvaraju, utkano je njihovo stvaralaštvo u život njihovih najbližih, obitelji, prijatelja, susjeda, grada i županije. Bez slikarstva ovo dvoje iznimnih i toplih duša ne piše se ni umjetnost, ni kultura, ni povijest ili promocija grada Križevaca ni Đurđevca, kao što se bez njih ne piše povijest naivnog slikarstva u Hrvatskoj. Više na: https://www.gradski-muzej-krizevci.hr/?p=4883 (pristupljeno: 28.9.2023.)
jezik:
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka kataloga izložaba