Ravioli/Rafioli Etnografski muzej Istre Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Pazi što jedeš laboratorij (PSJ LAB) H264 Produkcijski tim projekta Pazi što jedeš laboratorij (PSJ LAB) (redatelj , scenarij) Kralj, Matija (kamera , montaža) Zagreb Pazin Pazin 2017. video Videoteka vdt-408 2017 nematerijalna kulturna baština tradicijska jela Pazi što jedeš laboratorij (PSJ LAB) etnologija baština Istra Etnografski muzej Istre
Film 'Ravioli/Rafioli' nastao je u okviru projekta 'Pazi što jedeš laboratorij (PSJ LAB)' koji je organizirao Etnografski muzej Istre u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Snimljen je u Pićnu u Istri.
Film usporedno (dva istodobna kadra) prikazuje suvremenu pripremu tradicijskoga istarskog jela u profesionalnoj restoranskoj kuhinji (raviola) i u privatnom domu (rafiola).
Raviole/rafiole, istarsku tradicijsku tjesteninu punjenu svježim sirom, pripremaju lokalni stanovnici, a kamerom bilježe studenti i stručni suradnici. Filmom se dokumentira način izrade tradicijskog jela, ali se film ne zaustavlja na dokumentaciji, već problematizira i tumači generacijske i rodne uloge te posebnosti izrade i prezentacije tradicijskog jela. Apostrofira se tko, kako i za koga izrađuje raviole/rafiole. Također se predstavlja i problematizira nazočnost istraživača i videokamere u snimateljskome i istraživačkom procesu.
(dr. sc. Tanja Kocković Zaborski, Etnografski muzej Istre / Museo Etnografico dell’Istria, sadržaj filma i tehnički podatci)
Tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije LM Komunikacije d.o.o. Muzej Međimurja Čakovec mp4 Hamer, Benjamin (redatelj , kamera , montaža) Kovač, Janja (scenarij) Fras, Zoran (kamera ) Čakovec 2017. video Videoteka vdt-406 2017 nematerijalna kulturna baština čipkarstvo baština Međimurje Muzej Međimurja Čakovec 'Tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije' drugi je film u projektu 'Nematerijalna baština Međimurja' kojeg provodi Muzej Međimurja Čakovec.
Cilj je projekta istražiti i dokumentirati trenutno stanje svih nematerijalnih dobara na području Međimurja.
Godine 1995. učiteljica u Svetoj Mariji Nada Mance otkrila je da se u ovom mjestu izrađivala čipka na batiće. Krenuvši u istraživanje, otkrila je da to bila uobičajena praksa za mlade djevojke i žene koje su zaradom od prodaje čipke popunjavale kućni budžet. Nakon usporedbe s lepoglavskom čipkom otkrivene su značajne razlike: svetomarska se čipka izrađuje bez predloška, tzv. prostoručnom tehnikom, ima četiri karakteristična uzorka velike starine te se koristi isključivo u ženskom oglavlju - poculici s pet cakni.
Danas ovu vještinu živom održavaju obnoviteljica Nada Mance i udruga 'Svetomarska čipkarica'.
Umijeće vađenja zlata: Zlatarenje u Međimurju LM Komunikacije d.o.o. Muzej Međimurja Čakovec mp4 Hamer, Benjamin (redatelj , kamera ) Kovač, Janja (scenarij) Kozar, Danijel (kamera ) Fras, Zoran (kamera ) Čakovec 2017. video Videoteka vdt-405 2017 etnologija nematerijalna baština baština zlatarenje Međimurje Horvat, Matej Muzej Međimurja Čakovec 'Umijeće vađenja zlata: Zlatarenje u Međimurju' prvi je film u projektu 'Nematerijalna baština Međimurja' koji provodi Muzej Međimurja Čakovec.
Zlatarenje, odnosno ispiranje zlatnih listića iz sprudova rijeka Drave i Mure, u Međimurje su donijeli Rimljani početkom naše ere. Sve do ranoga novog vijeka podatci o zlatarenju na području Međimurja su posredni, a otad nadalje možemo pratiti pisane i materijalne dokaze o ovoj vještini. Do zamiranja zlatarenja došlo je u drugoj polovici 20. stoljeća kada je ono postalo potpuno neisplativo zbog umjetne regulacije rijeka. Danas ovu vještinu čuva udruga 'Vidovski zlatari' sa sjedištem u Donjem Vidovcu, središtu zlatarenja. Velika je vrijednost ovog filma sudjelovanje Mateja Horvata, 93-godišnjeg zlatara koji je tada bio jedini koji je o zlatarenju mogao govoriti iz prve ruke.
(Janja Kovač, Muzej Međimurja Čakovec - sadržaj filma i tehnički podatci)
Koristimo kolačiće
Koristimo kolačiće za praćenje posjećenosti naših stranica (Google Analytics) u svrhu poboljšanja stranica.
Statistika se prikuplja anonimno i prihvaćanjem pristajete na korištenje kolačića.
Saznaj više