hr | en
Jezik: engleski Tema: Prehrana
  • Filter

Zbirka

Vrsta građe

Autor

Ostali autori

Godina

Nakladnik

Mjesto

Jezik

Tema

Tema, zemljopisna

Tema, vremenska

Žanr

Viewing results 1 - 7 of 7

polje za pretragu:

Dobra jed se sama ponuja : prehrana kot nesnovna kulturna dediščina Slovenije = food as intangible cultural heritage of Slovenia
978-961-6388-80-1
Katalog
engleski
slovenski
Knjižnica MDC-a
Židov, Nena(urednik)
Pukl, Adela(urednik)
Jerin, Anja(urednik)
Slovenski etnografski muzej
Ljubljana
knjiga
Knjižnica
2021
Nematerijalna baština
Prehrana
Slovenija
Tekst usp. na slov. i eng. jez

polje za pretragu:

Hrana i rimske prehrambene navike na primjeru vojnog logora Tilurija
Brošura
hrvatski
engleski
Knjižnica MDC-a
Tabak, Angela, Radan, Mara (Tabak, Angela, Radan, Mara)
Muzej triljskog kraja
Trilj
knjiga
Knjižnica
2015
Prehrana
Rimsko doba
Trilj
Tekst usporedno na hrv. i eng. jez.- Bibliografija.

polje za pretragu:

Kaptol : Hallstatt food workshop & cookbook
978-953-8143-21-2
Zbirka recepata
engleski
Knjižnica MDC-a
Đukić, Ana (Đukić, Ana)
Marinković, Stjepan(fotograf)
Arheološki muzej u Zagrebu
Zagreb
knjiga
Knjižnica
2019
Prehrana
Željezno doba
Kaptol (lokalitet)
Ova publikacija jedan je od rezultata aktivnosti INTERREG projekta „Iron-Age-Danube“ koji se provodi u sklopu programa Europske unije, a uključuje institucije iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske.

polje za pretragu:

Sea flavour : Umag - Umago
978-953-8328-06-0
engleski
njemački
Knjižnica MDC-a
Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara (Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara)
Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago
Umag
knjiga
Knjižnica
2023
gastronomija
Prehrana
Istra
Tekst usp. na engl. i njem. jez.- Naslov izvornika: S okusom mora.

polje za pretragu:

Slatko otoka Hvara
Brošura
hrvatski
engleski
Knjižnica MDC-a
Belaj, Melanija, Ivanišević, Jelena, Stojković, Vilma (Belaj, Melanija, Ivanišević, Jelena, Stojković, Vilma)
Muzej Staroga Grada
Stari Grad
knjiga
Knjižnica
2017
Prehrana
Hvar (otok)
Izložba održana 3.3. 2017. - 31.8. 2017. (podatak iz kolofona)
Tekst usp. na hrv. i eng. jez.- Bibliografija

polje za pretragu:

Svijet hrane u Hrvatskoj : <21. prosinca 2006. - 30. ožujka 2007.>
953-6273-34-9
Katalog izložbe
hrvatski
engleski
Knjižnica MDC-a
Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives (Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives)
Etnografski muzej Zagreb
Zagreb
knjiga
Knjižnica
2006
Prehrana
Kulinarski recepti
Hrvatska
Muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Mirjana Randić i dr. sc. Nives Rittig-Beljak, voditeljica projekta "Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća" Instituta za etnologiju i folkloristiku, autorice su izložbe "Svijet hrane u Hrvatskoj" (Etnografski muzej u Zagrebu, od 21. prosinca 2006. do 1. rujna 2007. godine) i popratnog kataloga. Tu rijetko muzejski obrađivanu temu posvetile su "povijesnim prehrambenim bljeskovima" koji dočaravaju povijesni tijek "velikih gozbi" na tlu Hrvatske – od vučedolskih blagovanja pečene divljači do gozbi Josipa Broza Tita i njegovih uzvanika na Brijunima. Autorice su nastojale pokazati da su u povijesti hrvatske prehrane postojala dva sloja ljudi – jedan koji se brinuo da preživi i drugi koji se brinuo da što bolje udovolji svojemu istančanom apetitu. Popratni katalog sadržava zajednički uvodni tektst autorica te tekstove uz pojedine teme predstavljene na izložbi. Nives Rittig-Beljak autorica je tekstova o rimskoj kuhinji, hrvatskim bratovštinama, kuhanju u baroku te o tiskanim kuharicama i kronologiji riječi “hrana”, a Mirjana Randić autorica je opsegom najvećeg teksta koji govori o hrvatskoj regionalnoj kuhinji. U njemu opisuje osnovne namirnice, posebice mlijeko i mliječne proizvode, opremu kuhinje i predmete koji su se upotrebljavali za pripremu hrane, uvriježene načine pripreme hrane u kulinarskoj prošlosti Hrvatske, u kojoj je kuhanje obveza ženskog dijela pučanstva. Predstavila je hrvatsku tradicijsku kulturu hrane u godišnjem običajnom ciklusu, kao i u običajima životnog ciklusa. Osvrnula se i na Školu narodnog zdravlja, čiji su predstavnici u hrvatskim selima, osim tečaja i predavanja o zdravstvenim standardima, držali i tečajeve o kuhanju. Dala je kratki regionalni pregled kuhinja na prostoru Hrvatske u kojima se opisuju posebnosti svake od njih. Posebno je zanimljiv i prikaz tiskanih kuharica i knjiga o kuhanju Nives Rittig-Beljak (npr. kuharice Nikole Zrinskog, rječničkog leksikona Gazophylaciuma Ivana Belostenca), od kojih je za potrebe izložbe veći dio posuđen iz privatne zbirke gospodina Zlatka Puntijara. U prilogu bogato ilustriranoga, dvojezično objavaljenoga kataloga (hrv. i engl. jez.) otisnut je dodatak sa četrdesetak recepata.
Bibliograf. bilješke uz tekst.- Tekst na hrv. i engl. jez

polje za pretragu:

Those well-fed and those hungry : about eating in Istria, Archaeological Museum of Istria, Pula, July 5 - October 15, 2012
978-953-6153-79-4
Monografija
engleski
Knjižnica MDC-a
Lukež, Franko(autor)
Ujčić, Tajana(autor)
Archaeological museum of Istria
Pula
knjiga
Knjižnica
2012
Prehrana
Izložba, prehrana
Istra
Popratna publikacija uz izložbu
Prijevod djela: Ki sit ki lačan : o prehrani u Istri.- Bibliografija.