Koje dobre šuze! : šetnja kroz povijest obuće : Etnografski muzej, Zagreb, 16. veljače - 4. lipnja 2006. 953-6273-32-2 Katalog izložbe hrvatski engleski Knjižnica MDC-a Brenko, Aida, Zorić, Vesna (Brenko, Aida, Zorić, Vesna) Etnografski muzej Zagreb Zagreb knjiga Knjižnica 2006 Izložba, kulturno-povijesna Obuća Hrvatska Izložbom "Koje dobre šuze!" Etnografski muzej u Zagrebu (veljača - lipanj 2006.) nastojao je pokazati različita značenja što ih cipele imaju u čovjekovu životu. Vrstom i materijalom od kojega je napravljena, svojim oblikom, ukrasima i izvedbom, obuća daje niz podataka za upoznavanje i razumijevanje kulturnih, gospodarskih i političkih prilika u određenom razdoblju. Ona je simbol spolnoga, dobnoga, vjerskoga, profesionalnoga ili etničkog identiteta. Izložbom i popratnim katalogom prikazan je povijesni razvoj obuće, od arheoloških nalaza preko različitih stilskih razdoblja do suvremenog dizajna, kao i razvoj njezine izvedbe. Predstavljena je vrijedna građa Etnografskog muzeja koja pripada razdoblju od kraja 19. i početka 20. st. Dvojezični katalog (na hrv. i engl. jez.) sadržava tekst višeg kustosa mr. sc. Zlatka Mileusnića "O tragovima", u kojemu je analizirao arheološke nalaze te slikovne prikaze i pisana svjedočanstva o prapovijesnom načinu štićenja stopala od studeni, vlage ili nepogodna terena. Viša kustosica mr. sc. Nadja Maglica predstavila je obuću u razdoblju od ranoga srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća, viša kustosica Vesna Zorić opisala je obućarski obrt i rukotvorstvo, a viša kustosica mr. sc. Aida Benko analizirala je značenje obuće u seoskim zajednicama u Hrvatskoj. Kronološki razvoj obuće u 20. stoljeću sastavile su Aida Benko i Vesna Zorić. Tekstovi su bogato ilustrirani sa 274 slikovna priloga izložene građe. Katalog sadržava i bibliografiju za istraživanje povijesti obuće. Tekst usporedno na hrv. i engl. jez.- Tekstovi više autora
Koristimo kolačiće
Koristimo kolačiće za praćenje posjećenosti naših stranica (Google Analytics) u svrhu poboljšanja stranica.
Statistika se prikuplja anonimno i prihvaćanjem pristajete na korištenje kolačića.
Saznaj više