68-7459-004-7 1991 hrvatski MDC library Zagreb (Ciklus izložbi Kultura življenja u Hrvata) Muzej za umjetnost i obrt Božić u Hrvata : božićni kolači : Muzej za umjetnost i obrt, od 10. do 28. prosinca 1991. Book Običaji, božićni Kulinarski recepti Prehrana Hrvatska Brošura Library
2019 Hotko, Jelena (Hotko, Jelena) hrvatski MDC library Zagreb Hrvatski povijesni muzej Gladna 1918. Book Radni zadaci Edukativne muzejske akcije (EMA) "Gladna 1918." izdani su uz izložbu "1918. : Prijelomna godina u Hrvatskoj" koja je održana u Hrvatskom povijesnom muzeju od 11. studenog 2018. do 19. svibnja 2019. Prehrana Edukativna akcija 1918. Radna bilježnica Muzejsko-edukativna pitalica Library
978-953-8143-21-2 2019 Đukić, Ana (Đukić, Ana) engleski MDC library Zagreb Arheološki muzej u Zagrebu Kaptol : Hallstatt food workshop & cookbook Book Marinković, Stjepan (Marinković, Stjepan (fotograf)) Ova publikacija jedan je od rezultata aktivnosti INTERREG projekta „Iron-Age-Danube“ koji se provodi u sklopu programa Europske unije, a uključuje institucije iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske. Prehrana Željezno doba Kaptol (lokalitet) Zbirka recepata Library
978-953-8143-20-5 2019 Đukić, Ana (Đukić, Ana) hrvatski MDC library Zagreb Arheološki muzej u Zagrebu Publikacija dostupna i u elektroničkom obliku: http://www.amz.hr/media/1yxlhiyk/kuharica_interreg_kaptol_amz_hr.pdf (pristupljeno: 18.3.2020.) Kaptol : radionica halštatske hrane & kuharica Book Marinković, Stjepan (Marinković, Stjepan (fotograf)) Publikacija jedan je od rezultata aktivnosti INTERREG projekta „Iron-Age-Danube“ koji se provodi u sklopu programa Europske unije, a uključuje institucije iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske. Prehrana Edukativna radionica Željezno doba Kaptol (lokalitet) Zbirka recepata Library
978-953-6890-82-8 2019 hrvatski MDC library Zagreb Umjetnički paviljon Bibliograf. bilj. ispod teksta.- Tekstovi više autora. Neka jedu kolače? : [Umjetnički paviljon u Zagrebu, 22.5. 2019. - 7.7. 2019.] katalog Franceschi, Branko, Poklečki Stošić, Jasminka (Franceschi, Branko (urednik), Poklečki Stošić, Jasminka (urednik)) Autori su nastojali izložbom mrtve prirode koja tematizira hranu osvijestiti globalni problem hrane, gladi i siromaštva u suvremenom svijetu. Mrtva priroda (slikarska tema) Prehrana Izložba, likovna Katalog izložbe Library
1977 Gjetvaj, Nada (Gjetvaj, Nada) MDC library Zagreb Etnografski muzej Zagreb Literatura Od zrna do pogače : izložba Etnografski muzej, Zagreb Book Prehrana Izložba, etnografska Katalog izložbe Library
1977 Gjetvaj, Nada (Gjetvaj, Nada) Storage Zagreb Etnografski muzej Zagreb Literatura Od zrna do pogače : izložba Etnografski muzej, Zagreb Book Izložba, etnografska Prehrana Katalog izložbe Library
953-6273-34-9 2006 Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives (Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives) hrvatski engleski MDC library Zagreb Etnografski muzej Zagreb Bibliograf. bilješke uz tekst.- Tekst na hrv. i engl. jez Svijet hrane u Hrvatskoj : <21. prosinca 2006. - 30. ožujka 2007.> Book Muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Mirjana Randić i dr. sc. Nives Rittig-Beljak, voditeljica projekta "Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća" Instituta za etnologiju i folkloristiku, autorice su izložbe "Svijet hrane u Hrvatskoj" (Etnografski muzej u Zagrebu, od 21. prosinca 2006. do 1. rujna 2007. godine) i popratnog kataloga. Tu rijetko muzejski obrađivanu temu posvetile su "povijesnim prehrambenim bljeskovima" koji dočaravaju povijesni tijek "velikih gozbi" na tlu Hrvatske – od vučedolskih blagovanja pečene divljači do gozbi Josipa Broza Tita i njegovih uzvanika na Brijunima. Autorice su nastojale pokazati da su u povijesti hrvatske prehrane postojala dva sloja ljudi – jedan koji se brinuo da preživi i drugi koji se brinuo da što bolje udovolji svojemu istančanom apetitu. Popratni katalog sadržava zajednički uvodni tektst autorica te tekstove uz pojedine teme predstavljene na izložbi. Nives Rittig-Beljak autorica je tekstova o rimskoj kuhinji, hrvatskim bratovštinama, kuhanju u baroku te o tiskanim kuharicama i kronologiji riječi “hrana”, a Mirjana Randić autorica je opsegom najvećeg teksta koji govori o hrvatskoj regionalnoj kuhinji. U njemu opisuje osnovne namirnice, posebice mlijeko i mliječne proizvode, opremu kuhinje i predmete koji su se upotrebljavali za pripremu hrane, uvriježene načine pripreme hrane u kulinarskoj prošlosti Hrvatske, u kojoj je kuhanje obveza ženskog dijela pučanstva. Predstavila je hrvatsku tradicijsku kulturu hrane u godišnjem običajnom ciklusu, kao i u običajima životnog ciklusa. Osvrnula se i na Školu narodnog zdravlja, čiji su predstavnici u hrvatskim selima, osim tečaja i predavanja o zdravstvenim standardima, držali i tečajeve o kuhanju. Dala je kratki regionalni pregled kuhinja na prostoru Hrvatske u kojima se opisuju posebnosti svake od njih. Posebno je zanimljiv i prikaz tiskanih kuharica i knjiga o kuhanju Nives Rittig-Beljak (npr. kuharice Nikole Zrinskog, rječničkog leksikona Gazophylaciuma Ivana Belostenca), od kojih je za potrebe izložbe veći dio posuđen iz privatne zbirke gospodina Zlatka Puntijara. U prilogu bogato ilustriranoga, dvojezično objavaljenoga kataloga (hrv. i engl. jez.) otisnut je dodatak sa četrdesetak recepata. Prehrana Kulinarski recepti Hrvatska Katalog izložbe Library
1987 Pajalić, Srećka (Pajalić, Srećka) Storage Zagreb (Arhiv Hrvatskog školskog muzeja) Vlast. nakl. Redakcija Antun Bauer.- Radnja je ilustrirana originalnim crno bijelim fotografijama. Važnost ribe u ishrani naroda : metodska jedinica za koju je provedena koordinacija rada u svim nastavnim predmetima rukopis Na naslovni se navodi da je autorica direktorica Narodne osmogodišnje škole Kaptol II., Zagreb Prehrana Rukopis Library
This site uses cookies
We use cookies to track visits to our pages (Google Analytics) for the purpose of improving the pages.
The statistics are collected anonymously, and by accepting, you agree to the use of cookies.
Find out more