hr | en
Place: Zagreb Theme: Prehrana
Viewing results 1 - 9 of 9

search field:

68-7459-004-7
1991
hrvatski
MDC library
Zagreb
(Ciklus izložbi Kultura življenja u Hrvata)
Muzej za umjetnost i obrt
Božić u Hrvata : božićni kolači : Muzej za umjetnost i obrt, od 10. do 28. prosinca 1991.
Book
Običaji, božićni
Kulinarski recepti
Prehrana
Hrvatska
Brošura
Library
publisher:
type:
collection:
Library - Zbirka kataloga izložaba

search field:

2019
Hotko, Jelena (Hotko, Jelena)
hrvatski
MDC library
Zagreb
Hrvatski povijesni muzej
Gladna 1918.
Book
Radni zadaci Edukativne muzejske akcije (EMA) "Gladna 1918." izdani su uz izložbu "1918. : Prijelomna godina u Hrvatskoj" koja je održana u Hrvatskom povijesnom muzeju od 11. studenog 2018. do 19. svibnja 2019.
Prehrana
Edukativna akcija
1918.
Radna bilježnica
Muzejsko-edukativna pitalica
Library

search field:

978-953-8143-21-2
2019
Đukić, Ana (Đukić, Ana)
engleski
MDC library
Zagreb
Arheološki muzej u Zagrebu
Kaptol : Hallstatt food workshop & cookbook
Book
Marinković, Stjepan (Marinković, Stjepan (fotograf))
Ova publikacija jedan je od rezultata aktivnosti INTERREG projekta „Iron-Age-Danube“ koji se provodi u sklopu programa Europske unije, a uključuje institucije iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske.
Prehrana
Željezno doba
Kaptol (lokalitet)
Zbirka recepata
Library

search field:

978-953-8143-20-5
2019
Đukić, Ana (Đukić, Ana)
hrvatski
MDC library
Zagreb
Arheološki muzej u Zagrebu
Publikacija dostupna i u elektroničkom obliku: http://www.amz.hr/media/1yxlhiyk/kuharica_interreg_kaptol_amz_hr.pdf (pristupljeno: 18.3.2020.)
Kaptol : radionica halštatske hrane & kuharica
Book
Marinković, Stjepan (Marinković, Stjepan (fotograf))
Publikacija jedan je od rezultata aktivnosti INTERREG projekta „Iron-Age-Danube“ koji se provodi u sklopu programa Europske unije, a uključuje institucije iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske.
Prehrana
Edukativna radionica
Željezno doba
Kaptol (lokalitet)
Zbirka recepata
Library

search field:

978-953-6890-82-8
2019
hrvatski
MDC library
Zagreb
Umjetnički paviljon
Bibliograf. bilj. ispod teksta.- Tekstovi više autora.
Neka jedu kolače? : [Umjetnički paviljon u Zagrebu, 22.5. 2019. - 7.7. 2019.]
katalog
Franceschi, Branko, Poklečki Stošić, Jasminka (Franceschi, Branko (urednik), Poklečki Stošić, Jasminka (urednik))
Autori su nastojali izložbom mrtve prirode koja tematizira hranu osvijestiti globalni problem hrane, gladi i siromaštva u suvremenom svijetu.
Mrtva priroda (slikarska tema)
Prehrana
Izložba, likovna
Katalog izložbe
Library

search field:

1977
Gjetvaj, Nada (Gjetvaj, Nada)
MDC library
Zagreb
Etnografski muzej Zagreb
Literatura
Od zrna do pogače : izložba Etnografski muzej, Zagreb
Book
Prehrana
Izložba, etnografska
Katalog izložbe
Library

search field:

1977
Gjetvaj, Nada (Gjetvaj, Nada)
Storage
Zagreb
Etnografski muzej Zagreb
Literatura
Od zrna do pogače : izložba Etnografski muzej, Zagreb
Book
Izložba, etnografska
Prehrana
Katalog izložbe
Library

search field:

953-6273-34-9
2006
Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives (Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives)
hrvatski
engleski
MDC library
Zagreb
Etnografski muzej Zagreb
Bibliograf. bilješke uz tekst.- Tekst na hrv. i engl. jez
Svijet hrane u Hrvatskoj : <21. prosinca 2006. - 30. ožujka 2007.>
Book
Muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Mirjana Randić i dr. sc. Nives Rittig-Beljak, voditeljica projekta "Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća" Instituta za etnologiju i folkloristiku, autorice su izložbe "Svijet hrane u Hrvatskoj" (Etnografski muzej u Zagrebu, od 21. prosinca 2006. do 1. rujna 2007. godine) i popratnog kataloga. Tu rijetko muzejski obrađivanu temu posvetile su "povijesnim prehrambenim bljeskovima" koji dočaravaju povijesni tijek "velikih gozbi" na tlu Hrvatske – od vučedolskih blagovanja pečene divljači do gozbi Josipa Broza Tita i njegovih uzvanika na Brijunima. Autorice su nastojale pokazati da su u povijesti hrvatske prehrane postojala dva sloja ljudi – jedan koji se brinuo da preživi i drugi koji se brinuo da što bolje udovolji svojemu istančanom apetitu. Popratni katalog sadržava zajednički uvodni tektst autorica te tekstove uz pojedine teme predstavljene na izložbi. Nives Rittig-Beljak autorica je tekstova o rimskoj kuhinji, hrvatskim bratovštinama, kuhanju u baroku te o tiskanim kuharicama i kronologiji riječi “hrana”, a Mirjana Randić autorica je opsegom najvećeg teksta koji govori o hrvatskoj regionalnoj kuhinji. U njemu opisuje osnovne namirnice, posebice mlijeko i mliječne proizvode, opremu kuhinje i predmete koji su se upotrebljavali za pripremu hrane, uvriježene načine pripreme hrane u kulinarskoj prošlosti Hrvatske, u kojoj je kuhanje obveza ženskog dijela pučanstva. Predstavila je hrvatsku tradicijsku kulturu hrane u godišnjem običajnom ciklusu, kao i u običajima životnog ciklusa. Osvrnula se i na Školu narodnog zdravlja, čiji su predstavnici u hrvatskim selima, osim tečaja i predavanja o zdravstvenim standardima, držali i tečajeve o kuhanju. Dala je kratki regionalni pregled kuhinja na prostoru Hrvatske u kojima se opisuju posebnosti svake od njih. Posebno je zanimljiv i prikaz tiskanih kuharica i knjiga o kuhanju Nives Rittig-Beljak (npr. kuharice Nikole Zrinskog, rječničkog leksikona Gazophylaciuma Ivana Belostenca), od kojih je za potrebe izložbe veći dio posuđen iz privatne zbirke gospodina Zlatka Puntijara. U prilogu bogato ilustriranoga, dvojezično objavaljenoga kataloga (hrv. i engl. jez.) otisnut je dodatak sa četrdesetak recepata.
Prehrana
Kulinarski recepti
Hrvatska
Katalog izložbe
Library

search field:

1987
Pajalić, Srećka (Pajalić, Srećka)
Storage
Zagreb
(Arhiv Hrvatskog školskog muzeja)
Vlast. nakl.
Redakcija Antun Bauer.- Radnja je ilustrirana originalnim crno bijelim fotografijama.
Važnost ribe u ishrani naroda : metodska jedinica za koju je provedena koordinacija rada u svim nastavnim predmetima
rukopis
Na naslovni se navodi da je autorica direktorica Narodne osmogodišnje škole Kaptol II., Zagreb
Prehrana
Rukopis
Library