hr | en
Language: hrvatski Theme: Kulinarski recepti
  • Filter
1 - 12 from 15
Viewing results 1 - 12 of 15
publisher:
type:
collection:
Library - Zbirka kataloga izložaba

search field:

978-953-7236-11-3
2010
Sitta, Silvija (Sitta, Silvija)
hrvatski
MDC library
Bjelovar
(Biblioteka Posebna izdanja)
Gradski muzej Bjelovar
Bakini božićni kolači
Book
Običaji, božićni
Kulinarski recepti
Prehrana
Zbirka recepata
Library

search field:

68-7459-004-7
1991
hrvatski
MDC library
Zagreb
(Ciklus izložbi Kultura življenja u Hrvata)
Muzej za umjetnost i obrt
Božić u Hrvata : božićni kolači : Muzej za umjetnost i obrt, od 10. do 28. prosinca 1991.
Book
Običaji, božićni
Kulinarski recepti
Prehrana
Hrvatska
Brošura
Library
cooperator:
Marinović, Iris (autor uvoda, predgovora)
publisher:
type:
collection:
Library - Zbirka kataloga izložaba

search field:

978-953-7396-66-4
2019
hrvatski
MDC library
Split
Muzeji Ivana Meštrovića
Jelovnik obitelji Meštrović
Book
Marinović, Iris (Marinović, Iris (autor uvoda, predgovora))
Kulinarski recepti
Meštrović (obitelj)
Brošura
Library

search field:

978-953-7820-03-9
2013
Habuš-Skendžić, Dubravka (Habuš-Skendžić, Dubravka)
hrvatski
MDC library
Sesvete
Muzej Prigorja
Str. 6-7: Predgovor / Tončika Cukrov.- Bibliografija.
Kaj je u tanjuru : debela gibanica il prežgana juha
Book
Vondraček-Mesar, Jagoda, Vidošević, Irena (Vondraček-Mesar, Jagoda (suradnik), Vidošević, Irena (suradnik))
Kulinarski recepti
Prehrana
Prigorje
Zbirka recepata
Library

search field:

978-953-8280-45-0
2023
Grim, Anton (Grim, Anton)
hrvatski
MDC library
Varaždin
Gradski muzej Varaždin
Str. 9-14: Uvod / Spomenka Težak.- Str. 15-17: O jeziku u kuharici Ein Koch Buch ... / Sanja Županić.- Bilješke uz tekst.
Kuharica raznovrsnih jela, Varaždin, 1802. : prijevod rukopisne kuharice koja se čuva u Gradskom muzeju Varaždin
Book
Švoger, Andrej, Županić, Sanja (Švoger, Andrej (fotograf), Županić, Sanja (prevoditelj))
Kulinarski recepti
Prehrana
Library

search field:

2013
Roćenović, Lela, Žegarac Peharnik, Milan (Roćenović, Lela, Žegarac Peharnik, Milan)
hrvatski
MDC library
Samobor
Turistička zajednica grada Samobora
Bibliografija.
Mala samoborska kuharica : recepture s kraja 19. do sredine 20. stoljeća
Book
Prehrana
Kulinarski recepti
19. st.
20. st.
Samobor
Brošura
Library

search field:

2017
Jurković-Petras, Jasmina, Mihaljević, Ljubica (Jurković-Petras, Jasmina, Mihaljević, Ljubica)
hrvatski
MDC library
Virovitica
Strukovna škola
Bibliografija.
Mikeški jestvenik : knjižica recepata
Book
Uz Strukovnu školu kao nositeljicu, u ovom projektu finaciranom od strane Ministarstva turizma kao partner je sudjelovala Industrijsko-obrtnička škola Virovitica, a veliki doprinos u realizaciji dao je Gradski muzej Virovitica, Grad Virovitica, Turistička zajednica Grada i Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije. Projekt je financiran od strane Ministarstva turizma. Recepti koji se nalaze u knjižici, osim usmenim kazivanjima Mikeša, prikupljeni su i iz 13 kuharica s kraja 19. do sredine 20. stoljeća.
Kulinarski recepti
Prehrana
19. st.
20. st.
Virovitica
Zbirka recepata
Library
cooperator:
Vinaj, Marina (autor uvoda, predgovora)
publisher:
Osijek :  Muzej Slavonije , 2011
type:
collection:
Library - Zbirka kataloga izložaba

search field:

2011
hrvatski
MDC library
Osijek
Muzej Slavonije
Nek se tope u ustima... : jednonoćna izložba samo i jedino 28. 1. 2011.!
katalog
Vinaj, Marina (Vinaj, Marina (autor uvoda, predgovora))
Kulinarski recepti
Nematerijalna baština
Prehrana
Deplijan izložbe
Library

search field:

953-97554-9-2
2005
Ferrara, Marisa, Ferrara, Sergio (Ferrara, Marisa, Ferrara, Sergio)
hrvatski
talijanski
MDC library
Rovinj
Zavičajni muzej grada Rovinja
Tekst usporedno na hrv. i tal. jez
Recepti iz "Kuće o batani"
Book
Ratković, Dragana Lucija, Budicin, Marino (Ratković, Dragana Lucija (autor uvoda, predgovora), Budicin, Marino (autor uvoda, predgovora))
Dvojezična knjižica (na hrvatskome i talijanskome) u izdanju Zavičajnog muzeja grada Rovinja ogledni je primjer kako se od svakodnevne teme kao što su jelo i kuhanje može napraviti malo umjetničko djelo. Prvi istarski ekomuzej Kuća o batani predstavljen je i prvim izdavačkim pothvatom potaknutim tradicionalnom gastronomskom smotrom Gastro-okusi Istre, koja se 2005. godine održala u Rovinju. Katalog sadržava 15 karakterističnih recepata s morskim plodovima koji su se svakodnevnom primjenom prenosili s naraštaja na naraštaj, a ispred svakog recepta navedeno je vrijeme i način ulova ribe ili školjki. Rovinjani su u ribolov odlazili s batanom, plovilom ravnoga dna po kojemu je ekomuzej i nazvan. Svaki je recept ilustriran vrsnim fotografijama Damira Fabijanića. Katalog je objavljen u 2 000 primjeraka i praktičan je i koristan dar svim posjetiteljima ovogodišnje gastronomske smotre. Publikacija je, zahvaljujući savršenome dizajnu, malo umjetničko djelo i vrijedan izdavački pothvat ostvaren suradnjom Muzeja grada Rovinja i autora grafičkog oblikovanja Fab d.o.o. iz Zagreba te vrsnog autora i urednika fotografije D. Fabijanića. Predgovor su napisali Dragana Lucija Ratković i Marino Budicin, a katalog uredili Marisa i Sergio Ferrara. (Jozefina Dautbegović)
Kulinarski recepti
Kuća o batani (Rovinj)
Rovinj
Brošura
Library

search field:

2013
Mihovilović, Đorđe (Mihovilović, Đorđe)
hrvatski
engleski
MDC library
Jasenovac
Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac
Tekst usporedno na hrv. i engl. jez.
Sjećanje na Anđelu Heder : Memorijalni muzej Spomen-područja Jasenovac, 25.1. 2013.
Book
Kulinarski recepti
Izložba, memorijalna
Koncentracijski logor
Brošura
Library

search field:

2008
hrvatski
engleski
MDC library
Opatija
Hrvatski muzej turizma
Tekst usporedo na hrv. i engl. jez.
Starogradske kuharice : izbor iz najveće europske zbirke kuharica obitelji Puntijar
Book
Rittig-Beljak, Nives (Rittig-Beljak, Nives (autor uvoda, predgovora))
Privatna zbirka
Kulinarski recepti
Puntijar (obitelj)
Zbirka obitelji Puntijar (Zagreb)
Katalog izložbe
Library

search field:

953-6273-34-9
2006
Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives (Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives)
hrvatski
engleski
MDC library
Zagreb
Etnografski muzej Zagreb
Bibliograf. bilješke uz tekst.- Tekst na hrv. i engl. jez
Svijet hrane u Hrvatskoj : <21. prosinca 2006. - 30. ožujka 2007.>
Book
Muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Mirjana Randić i dr. sc. Nives Rittig-Beljak, voditeljica projekta "Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća" Instituta za etnologiju i folkloristiku, autorice su izložbe "Svijet hrane u Hrvatskoj" (Etnografski muzej u Zagrebu, od 21. prosinca 2006. do 1. rujna 2007. godine) i popratnog kataloga. Tu rijetko muzejski obrađivanu temu posvetile su "povijesnim prehrambenim bljeskovima" koji dočaravaju povijesni tijek "velikih gozbi" na tlu Hrvatske – od vučedolskih blagovanja pečene divljači do gozbi Josipa Broza Tita i njegovih uzvanika na Brijunima. Autorice su nastojale pokazati da su u povijesti hrvatske prehrane postojala dva sloja ljudi – jedan koji se brinuo da preživi i drugi koji se brinuo da što bolje udovolji svojemu istančanom apetitu. Popratni katalog sadržava zajednički uvodni tektst autorica te tekstove uz pojedine teme predstavljene na izložbi. Nives Rittig-Beljak autorica je tekstova o rimskoj kuhinji, hrvatskim bratovštinama, kuhanju u baroku te o tiskanim kuharicama i kronologiji riječi “hrana”, a Mirjana Randić autorica je opsegom najvećeg teksta koji govori o hrvatskoj regionalnoj kuhinji. U njemu opisuje osnovne namirnice, posebice mlijeko i mliječne proizvode, opremu kuhinje i predmete koji su se upotrebljavali za pripremu hrane, uvriježene načine pripreme hrane u kulinarskoj prošlosti Hrvatske, u kojoj je kuhanje obveza ženskog dijela pučanstva. Predstavila je hrvatsku tradicijsku kulturu hrane u godišnjem običajnom ciklusu, kao i u običajima životnog ciklusa. Osvrnula se i na Školu narodnog zdravlja, čiji su predstavnici u hrvatskim selima, osim tečaja i predavanja o zdravstvenim standardima, držali i tečajeve o kuhanju. Dala je kratki regionalni pregled kuhinja na prostoru Hrvatske u kojima se opisuju posebnosti svake od njih. Posebno je zanimljiv i prikaz tiskanih kuharica i knjiga o kuhanju Nives Rittig-Beljak (npr. kuharice Nikole Zrinskog, rječničkog leksikona Gazophylaciuma Ivana Belostenca), od kojih je za potrebe izložbe veći dio posuđen iz privatne zbirke gospodina Zlatka Puntijara. U prilogu bogato ilustriranoga, dvojezično objavaljenoga kataloga (hrv. i engl. jez.) otisnut je dodatak sa četrdesetak recepata.
Prehrana
Kulinarski recepti
Hrvatska
Katalog izložbe
Library
1 - 12 from 15