68-7459-004-7 1991 hrvatski MDC library Zagreb (Ciklus izložbi Kultura življenja u Hrvata) Muzej za umjetnost i obrt Božić u Hrvata : božićni kolači : Muzej za umjetnost i obrt, od 10. do 28. prosinca 1991. Book Običaji, božićni Kulinarski recepti Prehrana Hrvatska Brošura Library
978-953-7820-03-9 2013 Habuš-Skendžić, Dubravka (Habuš-Skendžić, Dubravka) hrvatski MDC library Sesvete Muzej Prigorja Str. 6-7: Predgovor / Tončika Cukrov.- Bibliografija. Kaj je u tanjuru : debela gibanica il prežgana juha Book Vondraček-Mesar, Jagoda, Vidošević, Irena (Vondraček-Mesar, Jagoda (suradnik), Vidošević, Irena (suradnik)) Kulinarski recepti Prehrana Prigorje Zbirka recepata Library
978-953-8280-45-0 2023 Grim, Anton (Grim, Anton) hrvatski MDC library Varaždin Gradski muzej Varaždin Str. 9-14: Uvod / Spomenka Težak.- Str. 15-17: O jeziku u kuharici Ein Koch Buch ... / Sanja Županić.- Bilješke uz tekst. Kuharica raznovrsnih jela, Varaždin, 1802. : prijevod rukopisne kuharice koja se čuva u Gradskom muzeju Varaždin Book Švoger, Andrej, Županić, Sanja (Švoger, Andrej (fotograf), Županić, Sanja (prevoditelj)) Kulinarski recepti Prehrana Library
2013 Roćenović, Lela, Žegarac Peharnik, Milan (Roćenović, Lela, Žegarac Peharnik, Milan) hrvatski MDC library Samobor Turistička zajednica grada Samobora Bibliografija. Mala samoborska kuharica : recepture s kraja 19. do sredine 20. stoljeća Book Prehrana Kulinarski recepti 19. st. 20. st. Samobor Brošura Library
2017 Jurković-Petras, Jasmina, Mihaljević, Ljubica (Jurković-Petras, Jasmina, Mihaljević, Ljubica) hrvatski MDC library Virovitica Strukovna škola Bibliografija. Mikeški jestvenik : knjižica recepata Book Uz Strukovnu školu kao nositeljicu, u ovom projektu finaciranom od strane Ministarstva turizma kao partner je sudjelovala Industrijsko-obrtnička škola Virovitica, a veliki doprinos u realizaciji dao je Gradski muzej Virovitica, Grad Virovitica, Turistička zajednica Grada i Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije. Projekt je financiran od strane Ministarstva turizma. Recepti koji se nalaze u knjižici, osim usmenim kazivanjima Mikeša, prikupljeni su i iz 13 kuharica s kraja 19. do sredine 20. stoljeća. Kulinarski recepti Prehrana 19. st. 20. st. Virovitica Zbirka recepata Library
2011 hrvatski MDC library Osijek Muzej Slavonije Nek se tope u ustima... : jednonoćna izložba samo i jedino 28. 1. 2011.! katalog Vinaj, Marina (Vinaj, Marina (autor uvoda, predgovora)) Kulinarski recepti Nematerijalna baština Prehrana Deplijan izložbe Library
953-97554-9-2 2005 Ferrara, Marisa, Ferrara, Sergio (Ferrara, Marisa, Ferrara, Sergio) hrvatski talijanski MDC library Rovinj Zavičajni muzej grada Rovinja Tekst usporedno na hrv. i tal. jez Recepti iz "Kuće o batani" Book Ratković, Dragana Lucija, Budicin, Marino (Ratković, Dragana Lucija (autor uvoda, predgovora), Budicin, Marino (autor uvoda, predgovora)) Dvojezična knjižica (na hrvatskome i talijanskome) u izdanju Zavičajnog muzeja grada Rovinja ogledni je primjer kako se od svakodnevne teme kao što su jelo i kuhanje može napraviti malo umjetničko djelo. Prvi istarski ekomuzej Kuća o batani predstavljen je i prvim izdavačkim pothvatom potaknutim tradicionalnom gastronomskom smotrom Gastro-okusi Istre, koja se 2005. godine održala u Rovinju. Katalog sadržava 15 karakterističnih recepata s morskim plodovima koji su se svakodnevnom primjenom prenosili s naraštaja na naraštaj, a ispred svakog recepta navedeno je vrijeme i način ulova ribe ili školjki. Rovinjani su u ribolov odlazili s batanom, plovilom ravnoga dna po kojemu je ekomuzej i nazvan. Svaki je recept ilustriran vrsnim fotografijama Damira Fabijanića. Katalog je objavljen u 2 000 primjeraka i praktičan je i koristan dar svim posjetiteljima ovogodišnje gastronomske smotre. Publikacija je, zahvaljujući savršenome dizajnu, malo umjetničko djelo i vrijedan izdavački pothvat ostvaren suradnjom Muzeja grada Rovinja i autora grafičkog oblikovanja Fab d.o.o. iz Zagreba te vrsnog autora i urednika fotografije D. Fabijanića. Predgovor su napisali Dragana Lucija Ratković i Marino Budicin, a katalog uredili Marisa i Sergio Ferrara. (Jozefina Dautbegović) Kulinarski recepti Kuća o batani (Rovinj) Rovinj Brošura Library
2008 hrvatski engleski MDC library Opatija Hrvatski muzej turizma Tekst usporedo na hrv. i engl. jez. Starogradske kuharice : izbor iz najveće europske zbirke kuharica obitelji Puntijar Book Rittig-Beljak, Nives (Rittig-Beljak, Nives (autor uvoda, predgovora)) Privatna zbirka Kulinarski recepti Puntijar (obitelj) Zbirka obitelji Puntijar (Zagreb) Katalog izložbe Library
953-6273-34-9 2006 Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives (Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives) hrvatski engleski MDC library Zagreb Etnografski muzej Zagreb Bibliograf. bilješke uz tekst.- Tekst na hrv. i engl. jez Svijet hrane u Hrvatskoj : <21. prosinca 2006. - 30. ožujka 2007.> Book Muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Mirjana Randić i dr. sc. Nives Rittig-Beljak, voditeljica projekta "Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća" Instituta za etnologiju i folkloristiku, autorice su izložbe "Svijet hrane u Hrvatskoj" (Etnografski muzej u Zagrebu, od 21. prosinca 2006. do 1. rujna 2007. godine) i popratnog kataloga. Tu rijetko muzejski obrađivanu temu posvetile su "povijesnim prehrambenim bljeskovima" koji dočaravaju povijesni tijek "velikih gozbi" na tlu Hrvatske – od vučedolskih blagovanja pečene divljači do gozbi Josipa Broza Tita i njegovih uzvanika na Brijunima. Autorice su nastojale pokazati da su u povijesti hrvatske prehrane postojala dva sloja ljudi – jedan koji se brinuo da preživi i drugi koji se brinuo da što bolje udovolji svojemu istančanom apetitu. Popratni katalog sadržava zajednički uvodni tektst autorica te tekstove uz pojedine teme predstavljene na izložbi. Nives Rittig-Beljak autorica je tekstova o rimskoj kuhinji, hrvatskim bratovštinama, kuhanju u baroku te o tiskanim kuharicama i kronologiji riječi “hrana”, a Mirjana Randić autorica je opsegom najvećeg teksta koji govori o hrvatskoj regionalnoj kuhinji. U njemu opisuje osnovne namirnice, posebice mlijeko i mliječne proizvode, opremu kuhinje i predmete koji su se upotrebljavali za pripremu hrane, uvriježene načine pripreme hrane u kulinarskoj prošlosti Hrvatske, u kojoj je kuhanje obveza ženskog dijela pučanstva. Predstavila je hrvatsku tradicijsku kulturu hrane u godišnjem običajnom ciklusu, kao i u običajima životnog ciklusa. Osvrnula se i na Školu narodnog zdravlja, čiji su predstavnici u hrvatskim selima, osim tečaja i predavanja o zdravstvenim standardima, držali i tečajeve o kuhanju. Dala je kratki regionalni pregled kuhinja na prostoru Hrvatske u kojima se opisuju posebnosti svake od njih. Posebno je zanimljiv i prikaz tiskanih kuharica i knjiga o kuhanju Nives Rittig-Beljak (npr. kuharice Nikole Zrinskog, rječničkog leksikona Gazophylaciuma Ivana Belostenca), od kojih je za potrebe izložbe veći dio posuđen iz privatne zbirke gospodina Zlatka Puntijara. U prilogu bogato ilustriranoga, dvojezično objavaljenoga kataloga (hrv. i engl. jez.) otisnut je dodatak sa četrdesetak recepata. Prehrana Kulinarski recepti Hrvatska Katalog izložbe Library
1 - 12 from 15
Choose page:
This site uses cookies
We use cookies to track visits to our pages (Google Analytics) for the purpose of improving the pages.
The statistics are collected anonymously, and by accepting, you agree to the use of cookies.
Find out more