hr | en
Language: hrvatski Theme: Prehrana
25 - 34 from 34
Viewing results 25 - 34 of 34

search field:

978-953-8328-05-3
2023
Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara (Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara)
hrvatski
talijanski
MDC library
Umag
Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago
Tekst usp. na hrv. i tal. jez.- Bibliografija
S okusom mora : Umag = Umago
Book
Aviani, Nela (Aviani, Nela (illustrator))
Muzej grada Umaga je u suradnji sa Zajednicom Talijana Fulvio Tomizza Umag razvio zajednički projekt S okusom mora kako bi se valorizirala ribarska tradicija i očuvala kulinarska baština s lokalnim ribarskim proizvodima te potaknulo njihovo daljnje širenje i razvoj. Više na: https://s-okusom-mora.com/ (pristupljeno: 9.10.2024.)
gastronomija
Prehrana
Istra
Library

search field:

2017
Stojković, Vilma, Belaj, Melanija, Ivanišević, Jelena (Stojković, Vilma, Belaj, Melanija, Ivanišević, Jelena)
hrvatski
engleski
MDC library
Stari Grad
Muzej Staroga Grada
Tekst usp. na hrv. i eng. jez.- Bibliografija
Slatko otoka Hvara
Book
Izložba održana 3.3. 2017. - 31.8. 2017. (podatak iz kolofona)
Prehrana
Hvar (otok)
Brošura
Library

search field:

953-6273-34-9
2006
Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives (Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives)
hrvatski
engleski
MDC library
Zagreb
Etnografski muzej Zagreb
Bibliograf. bilješke uz tekst.- Tekst na hrv. i engl. jez
Svijet hrane u Hrvatskoj : <21. prosinca 2006. - 30. ožujka 2007.>
Book
Muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Mirjana Randić i dr. sc. Nives Rittig-Beljak, voditeljica projekta "Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća" Instituta za etnologiju i folkloristiku, autorice su izložbe "Svijet hrane u Hrvatskoj" (Etnografski muzej u Zagrebu, od 21. prosinca 2006. do 1. rujna 2007. godine) i popratnog kataloga. Tu rijetko muzejski obrađivanu temu posvetile su "povijesnim prehrambenim bljeskovima" koji dočaravaju povijesni tijek "velikih gozbi" na tlu Hrvatske – od vučedolskih blagovanja pečene divljači do gozbi Josipa Broza Tita i njegovih uzvanika na Brijunima. Autorice su nastojale pokazati da su u povijesti hrvatske prehrane postojala dva sloja ljudi – jedan koji se brinuo da preživi i drugi koji se brinuo da što bolje udovolji svojemu istančanom apetitu. Popratni katalog sadržava zajednički uvodni tektst autorica te tekstove uz pojedine teme predstavljene na izložbi. Nives Rittig-Beljak autorica je tekstova o rimskoj kuhinji, hrvatskim bratovštinama, kuhanju u baroku te o tiskanim kuharicama i kronologiji riječi “hrana”, a Mirjana Randić autorica je opsegom najvećeg teksta koji govori o hrvatskoj regionalnoj kuhinji. U njemu opisuje osnovne namirnice, posebice mlijeko i mliječne proizvode, opremu kuhinje i predmete koji su se upotrebljavali za pripremu hrane, uvriježene načine pripreme hrane u kulinarskoj prošlosti Hrvatske, u kojoj je kuhanje obveza ženskog dijela pučanstva. Predstavila je hrvatsku tradicijsku kulturu hrane u godišnjem običajnom ciklusu, kao i u običajima životnog ciklusa. Osvrnula se i na Školu narodnog zdravlja, čiji su predstavnici u hrvatskim selima, osim tečaja i predavanja o zdravstvenim standardima, držali i tečajeve o kuhanju. Dala je kratki regionalni pregled kuhinja na prostoru Hrvatske u kojima se opisuju posebnosti svake od njih. Posebno je zanimljiv i prikaz tiskanih kuharica i knjiga o kuhanju Nives Rittig-Beljak (npr. kuharice Nikole Zrinskog, rječničkog leksikona Gazophylaciuma Ivana Belostenca), od kojih je za potrebe izložbe veći dio posuđen iz privatne zbirke gospodina Zlatka Puntijara. U prilogu bogato ilustriranoga, dvojezično objavaljenoga kataloga (hrv. i engl. jez.) otisnut je dodatak sa četrdesetak recepata.
Prehrana
Kulinarski recepti
Hrvatska
Katalog izložbe
Library

search field:

953-7012-03-4
2003
Biškupić, Margareta (Biškupić, Margareta)
hrvatski
MDC library
Velika Gorica
Turistička zajednica grada Velika Gorica
Muzej Turopolja
Rječnik
Tradicionalna turopoljska jela
Book
Muzejski pedagozi i kustosi muzeja i galerija grada Zagreba i Zagrebačke županije već nekoliko godina u nizu organiziraju zajedničku muzejsko-edukativnu i nagradnu igru povodom Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja). Zajednička akcija u 2003. godini odvijala se pod temom «U slast!». Muzej Turopolja u Velikoj Gorici sudjelovao je izložbom «Kutak za trenutak – dobar tek!» (15. travnja – 30. lipnja 2003.). Izložba je popraćena knjižicom s naslovom «Tradicionalna turopoljska jela» koju je priredila kustosica Muzeja Margareta Biškupić. Objavljeni recepti za pripremu tradicionalnih jela sakupljeni su etnološkim istraživanjem i obilaskom terena te razgovorom sa starijim kazivačicama s nakanom zapisivanja i očuvanja starih recepata i principa prehrane te boljeg upoznavanja raznolikosti i bogatstva tradicionalne turopoljske kuhinje.
Kulinarski recepti
Prehrana
Etnologija
Turopolje
Katalog izložbe
Library

search field:

2019
Crnobori, Barbara (Crnobori, Barbara)
hrvatski
talijanski
MDC library
Umag
Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago
Tekst usp. na hrv. i tal. jez.
Umaške fritule
Book
Jurak, Neven (Jurak, Neven (fotograf))
Prehrana
Kulinarski recepti
Nematerijalna baština
Umag
Brošura
Library

search field:

978-953-7677-21-3
2019
Tomaš, Goranka (Tomaš, Goranka)
hrvatski
MDC library
Trogir
Muzej grada Trogira
Volin izist pravu spizu! : (Pre)hrana 24. Edukativna muzejska akcija 18.4. - 18.5. 2019. : izložba : Muzej grada Trogira, atrij, 15. - 24.5. 2019.
katalog
Tomaš, Goranka, Maljković Zelalija, Maja (Tomaš, Goranka (fotograf), Maljković Zelalija, Maja (fotograf))
Prehrana
2019.
Katalog izložbe
Library

search field:

978-953-59381-7-0
2024
hrvatski
MDC library
Brdovec
Muzej Brdovec
Bibliograf. bilj. uz tekst.- U prilogu faksimilni pretisak prvog poglavlja izvornoga rukopisa.
Vranyczanyjeva kuharica
Book
Vranić, Goran, Limani, Silvija, Lukić, Anamarija, Ćrepić, Ivan, Fegić, Zvonimira (Vranić, Goran (fotograf), Limani, Silvija (autor uvoda, predgovora), Lukić, Anamarija (autor uvoda, predgovora), Ćrepić, Ivan (fotograf), Fegić, Zvonimira (prevoditelj))
U fundusu Muzeja Brdovec nalazi se rukopis kuharice na njemačkom jeziku iz 1908. godine. Rukopis je otkupljen 2019. godine, a porijeklo mu je dvorac obitelji Vranyczany-Dobrinović u Laduču.
Prehrana
kuharica
Vranyczany (obitelj)
Zbirka recepata
Library

search field:

2014
hrvatski
MDC library
Koprivnica
Podravka
Muzej grada Koprivnice
Za podravskim stolom : tradicijski recepti na suvremen način
Book
Mesarić, Marija (Mesarić, Marija (urednik))
Kao sastavni dio manifestacije 20. Podravskih motiva, Muzej grada Koprivnice predstavio je knjižicu „Za podravskim stolom! Tradicijski recepti na suvremen način!" (29. lipnja 2014.). Knjižica je nastala zajedničkom suradnjom Muzeja grada Koprivnice kao kulturne i Podravke, prehrambene industrije d.d. kao kulinarske institucije, dio je predstavljanja podravske kuhinje i podravske kulinarske baštine prilagođene potrebama suvremenog društva.
Kulinarski recepti
Prehrana
Podravina
Zbirka recepata
Library

search field:

2017
Kocković-Zaborski, Tanja (Kocković-Zaborski, Tanja)
hrvatski
Bibliograf. bilj. uz tekst.- Summary
Šest godina manifestacije "Pazi što jedeš" Etnografskog muzeja Istre
članak
Pazi što jedeš (manifestacija)
Prehrana
Etnografski muzej Istre (Pazin)
Stručni članak
Library

search field:

978-953-265-185-0
2019
Blažinić, Anamaria (Blažinić, Anamaria)
hrvatski
MDC library
Gornja Stubica
Muzeji Hrvatskog zagorja, Muzej seljačkih buna
Literatura.
Što su jeli seljaci i plemići? : prehrana u doba bune : 24. edukativno-muzejska akcija
Book
Vranić, Goran, Lukina, Juraj (Vranić, Goran (fotograf), Lukina, Juraj (illustrator))
Prehrana
Edukativna akcija
17. st.
16. st.
Muzejsko-edukativna publikacija
Library
25 - 34 from 34