978-953-8328-05-3 2023 Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara (Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara) hrvatski talijanski MDC library Umag Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago Tekst usp. na hrv. i tal. jez.- Bibliografija S okusom mora : Umag = Umago Book Aviani, Nela (Aviani, Nela (illustrator)) Muzej grada Umaga je u suradnji sa Zajednicom Talijana Fulvio Tomizza Umag razvio zajednički projekt S okusom mora kako bi se valorizirala ribarska tradicija i očuvala kulinarska baština s lokalnim ribarskim proizvodima te potaknulo njihovo daljnje širenje i razvoj. Više na: https://s-okusom-mora.com/ (pristupljeno: 9.10.2024.) gastronomija Prehrana Istra Library
2017 Stojković, Vilma, Belaj, Melanija, Ivanišević, Jelena (Stojković, Vilma, Belaj, Melanija, Ivanišević, Jelena) hrvatski engleski MDC library Stari Grad Muzej Staroga Grada Tekst usp. na hrv. i eng. jez.- Bibliografija Slatko otoka Hvara Book Izložba održana 3.3. 2017. - 31.8. 2017. (podatak iz kolofona) Prehrana Hvar (otok) Brošura Library
953-6273-34-9 2006 Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives (Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives) hrvatski engleski MDC library Zagreb Etnografski muzej Zagreb Bibliograf. bilješke uz tekst.- Tekst na hrv. i engl. jez Svijet hrane u Hrvatskoj : <21. prosinca 2006. - 30. ožujka 2007.> Book Muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Mirjana Randić i dr. sc. Nives Rittig-Beljak, voditeljica projekta "Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća" Instituta za etnologiju i folkloristiku, autorice su izložbe "Svijet hrane u Hrvatskoj" (Etnografski muzej u Zagrebu, od 21. prosinca 2006. do 1. rujna 2007. godine) i popratnog kataloga. Tu rijetko muzejski obrađivanu temu posvetile su "povijesnim prehrambenim bljeskovima" koji dočaravaju povijesni tijek "velikih gozbi" na tlu Hrvatske – od vučedolskih blagovanja pečene divljači do gozbi Josipa Broza Tita i njegovih uzvanika na Brijunima. Autorice su nastojale pokazati da su u povijesti hrvatske prehrane postojala dva sloja ljudi – jedan koji se brinuo da preživi i drugi koji se brinuo da što bolje udovolji svojemu istančanom apetitu. Popratni katalog sadržava zajednički uvodni tektst autorica te tekstove uz pojedine teme predstavljene na izložbi. Nives Rittig-Beljak autorica je tekstova o rimskoj kuhinji, hrvatskim bratovštinama, kuhanju u baroku te o tiskanim kuharicama i kronologiji riječi “hrana”, a Mirjana Randić autorica je opsegom najvećeg teksta koji govori o hrvatskoj regionalnoj kuhinji. U njemu opisuje osnovne namirnice, posebice mlijeko i mliječne proizvode, opremu kuhinje i predmete koji su se upotrebljavali za pripremu hrane, uvriježene načine pripreme hrane u kulinarskoj prošlosti Hrvatske, u kojoj je kuhanje obveza ženskog dijela pučanstva. Predstavila je hrvatsku tradicijsku kulturu hrane u godišnjem običajnom ciklusu, kao i u običajima životnog ciklusa. Osvrnula se i na Školu narodnog zdravlja, čiji su predstavnici u hrvatskim selima, osim tečaja i predavanja o zdravstvenim standardima, držali i tečajeve o kuhanju. Dala je kratki regionalni pregled kuhinja na prostoru Hrvatske u kojima se opisuju posebnosti svake od njih. Posebno je zanimljiv i prikaz tiskanih kuharica i knjiga o kuhanju Nives Rittig-Beljak (npr. kuharice Nikole Zrinskog, rječničkog leksikona Gazophylaciuma Ivana Belostenca), od kojih je za potrebe izložbe veći dio posuđen iz privatne zbirke gospodina Zlatka Puntijara. U prilogu bogato ilustriranoga, dvojezično objavaljenoga kataloga (hrv. i engl. jez.) otisnut je dodatak sa četrdesetak recepata. Prehrana Kulinarski recepti Hrvatska Katalog izložbe Library
953-7012-03-4 2003 Biškupić, Margareta (Biškupić, Margareta) hrvatski MDC library Velika Gorica Turistička zajednica grada Velika Gorica Muzej Turopolja Rječnik Tradicionalna turopoljska jela Book Muzejski pedagozi i kustosi muzeja i galerija grada Zagreba i Zagrebačke županije već nekoliko godina u nizu organiziraju zajedničku muzejsko-edukativnu i nagradnu igru povodom Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja). Zajednička akcija u 2003. godini odvijala se pod temom «U slast!». Muzej Turopolja u Velikoj Gorici sudjelovao je izložbom «Kutak za trenutak – dobar tek!» (15. travnja – 30. lipnja 2003.). Izložba je popraćena knjižicom s naslovom «Tradicionalna turopoljska jela» koju je priredila kustosica Muzeja Margareta Biškupić. Objavljeni recepti za pripremu tradicionalnih jela sakupljeni su etnološkim istraživanjem i obilaskom terena te razgovorom sa starijim kazivačicama s nakanom zapisivanja i očuvanja starih recepata i principa prehrane te boljeg upoznavanja raznolikosti i bogatstva tradicionalne turopoljske kuhinje. Kulinarski recepti Prehrana Etnologija Turopolje Katalog izložbe Library
2019 Crnobori, Barbara (Crnobori, Barbara) hrvatski talijanski MDC library Umag Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago Tekst usp. na hrv. i tal. jez. Umaške fritule Book Jurak, Neven (Jurak, Neven (fotograf)) Prehrana Kulinarski recepti Nematerijalna baština Umag Brošura Library
978-953-59381-7-0 2024 hrvatski MDC library Brdovec Muzej Brdovec Bibliograf. bilj. uz tekst.- U prilogu faksimilni pretisak prvog poglavlja izvornoga rukopisa. Vranyczanyjeva kuharica Book Vranić, Goran, Limani, Silvija, Lukić, Anamarija, Ćrepić, Ivan, Fegić, Zvonimira (Vranić, Goran (fotograf), Limani, Silvija (autor uvoda, predgovora), Lukić, Anamarija (autor uvoda, predgovora), Ćrepić, Ivan (fotograf), Fegić, Zvonimira (prevoditelj)) U fundusu Muzeja Brdovec nalazi se rukopis kuharice na njemačkom jeziku iz 1908. godine. Rukopis je otkupljen 2019. godine, a porijeklo mu je dvorac obitelji Vranyczany-Dobrinović u Laduču. Prehrana kuharica Vranyczany (obitelj) Zbirka recepata Library
2014 hrvatski MDC library Koprivnica Podravka Muzej grada Koprivnice Za podravskim stolom : tradicijski recepti na suvremen način Book Mesarić, Marija (Mesarić, Marija (urednik)) Kao sastavni dio manifestacije 20. Podravskih motiva, Muzej grada Koprivnice predstavio je knjižicu „Za podravskim stolom! Tradicijski recepti na suvremen način!" (29. lipnja 2014.). Knjižica je nastala zajedničkom suradnjom Muzeja grada Koprivnice kao kulturne i Podravke, prehrambene industrije d.d. kao kulinarske institucije, dio je predstavljanja podravske kuhinje i podravske kulinarske baštine prilagođene potrebama suvremenog društva. Kulinarski recepti Prehrana Podravina Zbirka recepata Library
2017 Kocković-Zaborski, Tanja (Kocković-Zaborski, Tanja) hrvatski Bibliograf. bilj. uz tekst.- Summary Šest godina manifestacije "Pazi što jedeš" Etnografskog muzeja Istre članak Pazi što jedeš (manifestacija) Prehrana Etnografski muzej Istre (Pazin) Stručni članak Library
978-953-265-185-0 2019 Blažinić, Anamaria (Blažinić, Anamaria) hrvatski MDC library Gornja Stubica Muzeji Hrvatskog zagorja, Muzej seljačkih buna Literatura. Što su jeli seljaci i plemići? : prehrana u doba bune : 24. edukativno-muzejska akcija Book Vranić, Goran, Lukina, Juraj (Vranić, Goran (fotograf), Lukina, Juraj (illustrator)) Prehrana Edukativna akcija 17. st. 16. st. Muzejsko-edukativna publikacija Library
25 - 34 from 34
Choose page:
This site uses cookies
We use cookies to track visits to our pages (Google Analytics) for the purpose of improving the pages.
The statistics are collected anonymously, and by accepting, you agree to the use of cookies.
Find out more