hr | en
Language: talijanski Theme: Prehrana
Viewing results 1 - 6 of 6

search field:

2013
hrvatski
talijanski
MDC library
Pazin
Etnografski muzej Istre
Tekst usp. na hrv. i tal. jeziku.
3. pazi što jedeš : stručna predavanja, radionice, sajam ekoloških proizvoda : Dom hrvatskih branitelja, Pula, 8. - 9.11. 2013.
Book
Prehrana
Program događanja
Library

search field:

1845-5166
978-953-55355-2-2
2009
Istarski povijesni biennale (Istarski povijesni biennale)
hrvatski
talijanski
slovenski
MDC library
Poreč
Pula
Pazin
Državni arhiv u Pazinu
Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino
Sveučilište Jurja Dobrile - Odjel za humanističke znanosti
Tekstovi na više jezika.- Summaries.
Cerealia, oleum, vinum... : kultura prehrane i blagovanja ma jadranskom prostoru : zbornik radova
Book
Uljančić-Vekić, Elena, Mogorović-Crljenko, Marija (Uljančić-Vekić, Elena (urednik), Mogorović-Crljenko, Marija (urednik))
Treći istarski povijesni biennale, posvećen kulturi prehrane i blagovanja na jadranskom prostoru, održan je u Poreču od 24. do 26. svibnja 2007.g. Zbornik radova toga međunarodnog znanstvenog skupa objavio je Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino, a suizdavači su Državni arhiv iz Pazina i Sveučilište Jurja Dobrile iz Pule. Zbornik radova donosi 15 recenziranih radova 16 autora, među kojima su gosti iz Italije i Slovenije. Naslov zbornika je "Cerealia, oleum, vinum", prema tradicionalnome, sredozemnom prehrambenom trojstvu - žitu, ulju i vinu. Tu je temu u svojemu prilogu obradio Robert Matijašić, a trpezu Porečana u 17. i 18. st. opisala je Elena Uljančić-Vekić. Ulogu žena u proizvodnji, trgovini i pripremi hrane u Istri u 15. i 16. st. predstavila je Marija Mogorović Crljenko, a o crvljivim biškotama i slasticama kao hrani u istočnojadranskom predziđu kršćanstva u 16. st. pisao je Ivan Jurković. Ti i ostali prilozi popraćeni su sažecima na engleskom jeziku te bibliografskim bilješkama.
Povijest
Prehrana
Jadran
Zbornik radova
Library

search field:

978-953-6153-78-7
2012
talijanski
MDC library
Pula
Museo Archeologico dell`Istria
Prijevod djela: Ki sit ki lačan : o prehrani u Istri.- Bibliografija.
Chi sgionfo chi afama : sull`alimentazione in Istria : Museo archeologico dell`Istria, Pula-Pola, 5. luglio - 15. ottobre 2012.
Book
Ujčić, Tajana, Lukež, Franko (Ujčić, Tajana (autor), Lukež, Franko (autor))
Popratna publikacija uz izložbu
Prehrana
Istra
Monografija
Library

search field:

978-953-7303-22-8
2012
Marić, Katarina, Buletić, Mario, Kocković-Zaborski, Tanja (Marić, Katarina, Buletić, Mario, Kocković-Zaborski, Tanja)
hrvatski
talijanski
MDC library
Rovinj
Zavičajni muzej grada Rovinja
Tekst usporedno na hrv. i tal. jeziku.- Summary.
Kuhinja none Fume
Book
Matošević, Damir, Štifanić, Dejan (Matošević, Damir (fotograf), Štifanić, Dejan (fotograf))
U sklopu projekta zaštite materijalne i nematerijalne baštine Rovinja, Zavičajni muzej grada Rovinja obradio je tematiku tradicijske kuhinje i gastronomije kao važnog dijela svakodnevnog života. Izložba, održana od 2. kolovoza 2012. do 20. veljače 2013., popraćena je i katalogom. Autori izložbe Katarina Marić i Mario Buletić ujedno su, uz Tanju Kocković-Zaborski, i autori teksta kataloga. U njegovu predgovoru istaknuli su kako su „gastronomija i način pripremanja hrane ljudska (su) praksa koja ide mnogo dalje od običnoga zadovoljavanja bioloških potreba, ona sažimlje, podcrtava i usmjerava na pojave i promjene u kulturi određenog podneblja“. Autori izložbe i njihovi suradnici terenskim su istraživanjem prikupili iskustva rovinjskih kućanica i njihove recepte koji, uz prikupljene predmete iz kuhinjskog inventara, čine sliku lokalne rovinjske kuhinje i kulinarstva. Prvi dio publikacije donosi pregledni tekst, a u drugome je sadržan ilustrirani kataloški popis izloženih predmeta - kuhinjskog namještaja, posuđa, pribora za jelo, kuhinjskih pomagala i kuhinjskog tekstila. Tekst je objavljen usporedno na hrvatskome i talijanskom jeziku, a popraćen je i sažetkom na engleskom jeziku.
Izložba, etnografska
Prehrana
Rovinj
Katalog izložbe
Library

search field:

978-953-8328-05-3
2023
Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara (Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara)
hrvatski
talijanski
MDC library
Umag
Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago
Tekst usp. na hrv. i tal. jez.- Bibliografija
S okusom mora : Umag = Umago
Book
Aviani, Nela (Aviani, Nela (illustrator))
Muzej grada Umaga je u suradnji sa Zajednicom Talijana Fulvio Tomizza Umag razvio zajednički projekt S okusom mora kako bi se valorizirala ribarska tradicija i očuvala kulinarska baština s lokalnim ribarskim proizvodima te potaknulo njihovo daljnje širenje i razvoj. Više na: https://s-okusom-mora.com/ (pristupljeno: 9.10.2024.)
gastronomija
Prehrana
Istra
Library

search field:

2019
Crnobori, Barbara (Crnobori, Barbara)
hrvatski
talijanski
MDC library
Umag
Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago
Tekst usp. na hrv. i tal. jez.
Umaške fritule
Book
Jurak, Neven (Jurak, Neven (fotograf))
Kulinarski recepti
Nematerijalna baština
Prehrana
Umag
Brošura
Library