hr | en
Theme: Kulinarski recepti
13 - 22 from 22
Viewing results 13 - 22 of 22

search field:

953-97554-9-2
2005
Ferrara, Marisa, Ferrara, Sergio (Ferrara, Marisa, Ferrara, Sergio)
hrvatski
talijanski
MDC library
Rovinj
Zavičajni muzej grada Rovinja
Tekst usporedno na hrv. i tal. jez
Recepti iz "Kuće o batani"
Book
Ratković, Dragana Lucija, Budicin, Marino (Ratković, Dragana Lucija (autor uvoda, predgovora), Budicin, Marino (autor uvoda, predgovora))
Dvojezična knjižica (na hrvatskome i talijanskome) u izdanju Zavičajnog muzeja grada Rovinja ogledni je primjer kako se od svakodnevne teme kao što su jelo i kuhanje može napraviti malo umjetničko djelo. Prvi istarski ekomuzej Kuća o batani predstavljen je i prvim izdavačkim pothvatom potaknutim tradicionalnom gastronomskom smotrom Gastro-okusi Istre, koja se 2005. godine održala u Rovinju. Katalog sadržava 15 karakterističnih recepata s morskim plodovima koji su se svakodnevnom primjenom prenosili s naraštaja na naraštaj, a ispred svakog recepta navedeno je vrijeme i način ulova ribe ili školjki. Rovinjani su u ribolov odlazili s batanom, plovilom ravnoga dna po kojemu je ekomuzej i nazvan. Svaki je recept ilustriran vrsnim fotografijama Damira Fabijanića. Katalog je objavljen u 2 000 primjeraka i praktičan je i koristan dar svim posjetiteljima ovogodišnje gastronomske smotre. Publikacija je, zahvaljujući savršenome dizajnu, malo umjetničko djelo i vrijedan izdavački pothvat ostvaren suradnjom Muzeja grada Rovinja i autora grafičkog oblikovanja Fab d.o.o. iz Zagreba te vrsnog autora i urednika fotografije D. Fabijanića. Predgovor su napisali Dragana Lucija Ratković i Marino Budicin, a katalog uredili Marisa i Sergio Ferrara. (Jozefina Dautbegović)
Kulinarski recepti
Kuća o batani (Rovinj)
Rovinj
Brošura
Library

search field:

2013
Mihovilović, Đorđe (Mihovilović, Đorđe)
hrvatski
engleski
MDC library
Jasenovac
Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac
Tekst usporedno na hrv. i engl. jez.
Sjećanje na Anđelu Heder : Memorijalni muzej Spomen-područja Jasenovac, 25.1. 2013.
Book
Kulinarski recepti
Izložba, memorijalna
Koncentracijski logor
Brošura
Library

search field:

2008
MDC library
Koprivnica
Muzej grada Koprivnice
Tekstovi više autora.- Bibliograf. bilješke uz tekst
Stara umijeća i znanja : Slastice u Koprivnici : Muzej grada Koprivnice, 18. prosinca 2008. - 18. veljače 2009
Book
Kostjuk, Vladimir, Mesarić, Marija (Kostjuk, Vladimir (fotograf), Mesarić, Marija (urednik))
Kulinarski recepti
Prehrana
Koprivnica
Katalog izložbe
Library

search field:

2008
hrvatski
engleski
MDC library
Opatija
Hrvatski muzej turizma
Tekst usporedo na hrv. i engl. jez.
Starogradske kuharice : izbor iz najveće europske zbirke kuharica obitelji Puntijar
Book
Rittig-Beljak, Nives (Rittig-Beljak, Nives (autor uvoda, predgovora))
Privatna zbirka
Kulinarski recepti
Puntijar (obitelj)
Zbirka obitelji Puntijar (Zagreb)
Katalog izložbe
Library

search field:

953-6273-34-9
2006
Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives (Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives)
hrvatski
engleski
MDC library
Zagreb
Etnografski muzej Zagreb
Bibliograf. bilješke uz tekst.- Tekst na hrv. i engl. jez
Svijet hrane u Hrvatskoj : <21. prosinca 2006. - 30. ožujka 2007.>
Book
Muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Mirjana Randić i dr. sc. Nives Rittig-Beljak, voditeljica projekta "Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća" Instituta za etnologiju i folkloristiku, autorice su izložbe "Svijet hrane u Hrvatskoj" (Etnografski muzej u Zagrebu, od 21. prosinca 2006. do 1. rujna 2007. godine) i popratnog kataloga. Tu rijetko muzejski obrađivanu temu posvetile su "povijesnim prehrambenim bljeskovima" koji dočaravaju povijesni tijek "velikih gozbi" na tlu Hrvatske – od vučedolskih blagovanja pečene divljači do gozbi Josipa Broza Tita i njegovih uzvanika na Brijunima. Autorice su nastojale pokazati da su u povijesti hrvatske prehrane postojala dva sloja ljudi – jedan koji se brinuo da preživi i drugi koji se brinuo da što bolje udovolji svojemu istančanom apetitu. Popratni katalog sadržava zajednički uvodni tektst autorica te tekstove uz pojedine teme predstavljene na izložbi. Nives Rittig-Beljak autorica je tekstova o rimskoj kuhinji, hrvatskim bratovštinama, kuhanju u baroku te o tiskanim kuharicama i kronologiji riječi “hrana”, a Mirjana Randić autorica je opsegom najvećeg teksta koji govori o hrvatskoj regionalnoj kuhinji. U njemu opisuje osnovne namirnice, posebice mlijeko i mliječne proizvode, opremu kuhinje i predmete koji su se upotrebljavali za pripremu hrane, uvriježene načine pripreme hrane u kulinarskoj prošlosti Hrvatske, u kojoj je kuhanje obveza ženskog dijela pučanstva. Predstavila je hrvatsku tradicijsku kulturu hrane u godišnjem običajnom ciklusu, kao i u običajima životnog ciklusa. Osvrnula se i na Školu narodnog zdravlja, čiji su predstavnici u hrvatskim selima, osim tečaja i predavanja o zdravstvenim standardima, držali i tečajeve o kuhanju. Dala je kratki regionalni pregled kuhinja na prostoru Hrvatske u kojima se opisuju posebnosti svake od njih. Posebno je zanimljiv i prikaz tiskanih kuharica i knjiga o kuhanju Nives Rittig-Beljak (npr. kuharice Nikole Zrinskog, rječničkog leksikona Gazophylaciuma Ivana Belostenca), od kojih je za potrebe izložbe veći dio posuđen iz privatne zbirke gospodina Zlatka Puntijara. U prilogu bogato ilustriranoga, dvojezično objavaljenoga kataloga (hrv. i engl. jez.) otisnut je dodatak sa četrdesetak recepata.
Prehrana
Kulinarski recepti
Hrvatska
Katalog izložbe
Library

search field:

953-7012-03-4
2003
Biškupić, Margareta (Biškupić, Margareta)
hrvatski
MDC library
Velika Gorica
Turistička zajednica grada Velika Gorica
Muzej Turopolja
Rječnik
Tradicionalna turopoljska jela
Book
Muzejski pedagozi i kustosi muzeja i galerija grada Zagreba i Zagrebačke županije već nekoliko godina u nizu organiziraju zajedničku muzejsko-edukativnu i nagradnu igru povodom Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja). Zajednička akcija u 2003. godini odvijala se pod temom «U slast!». Muzej Turopolja u Velikoj Gorici sudjelovao je izložbom «Kutak za trenutak – dobar tek!» (15. travnja – 30. lipnja 2003.). Izložba je popraćena knjižicom s naslovom «Tradicionalna turopoljska jela» koju je priredila kustosica Muzeja Margareta Biškupić. Objavljeni recepti za pripremu tradicionalnih jela sakupljeni su etnološkim istraživanjem i obilaskom terena te razgovorom sa starijim kazivačicama s nakanom zapisivanja i očuvanja starih recepata i principa prehrane te boljeg upoznavanja raznolikosti i bogatstva tradicionalne turopoljske kuhinje.
Kulinarski recepti
Prehrana
Etnologija
Turopolje
Katalog izložbe
Library

search field:

2019
Crnobori, Barbara (Crnobori, Barbara)
hrvatski
talijanski
MDC library
Umag
Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago
Tekst usp. na hrv. i tal. jez.
Umaške fritule
Book
Jurak, Neven (Jurak, Neven (fotograf))
Prehrana
Nematerijalna baština
Kulinarski recepti
Umag
Brošura
Library

search field:

3-85474-117-0
2004
Faissner, Waltraud (Faissner, Waltraud)
MDC library
Linz
(Studien zur Kulturgeschichte von Oberoesterreich)
OOe. Landesmuseum
Bibliografija
Wie mann die Linzer Dortten macht : Historische Rezepte zur "Linzer Torte" aus der Kochbuchsammlung der Bibliothek des Oberoesterreichischen Landesmuseums
Book
U knjizi s naslovom «Kako se pravi Linzer torta» (Wie Mann die Linzer Dortten macht) u izdanju Oberösterreichischen Landesmuseuma u Linzu predstavljen je razvoj i recept za pripremu poznate Linzer torte. Ti stari kulinarski recepti nalaze se u manuskriptima i tiskanim kuharicama koje su dio fundusa knjižnice Muzeja. Predstavljeno je 40 recepta od 83 koja se nalaze u knjižnici, a objavljeni su od 1700. do 1858. godine. Prvi je dio knjige posvećen korištenoj građi i upoznavanju s osnovnim sastojcima od kojih je sastavljena torta, a kao ilustracije upotrijebljeni su crteži objavljeni u njima. Urednica Waltrud Faißner, voditeljica knjižnice, dala je i komentare uz svaki recept s obzirom na dopadljivost recepata suvremenom čovjeku. Primjer Linzer torte povod je za predstavljanje baštine jedne austrijske regije, ali je ujedno izraz očuvanja kulturnog identiteta tog kraja. Knjiga usto daje i uvid u stručnu obradu marginalne literature, te donosi niz informacija o različitim običajima karakterističnim za vrijeme kada su nastali napisani recepti. (T. C.)
Književno-jezična baština
Knjižnica, muzejska
Kulinarski recepti
Kulturna baština
Oberoesterreich Landesmuseum (Linz)
Austrija
Monografija
Library

search field:

2014
hrvatski
MDC library
Koprivnica
Podravka
Muzej grada Koprivnice
Za podravskim stolom : tradicijski recepti na suvremen način
Book
Mesarić, Marija (Mesarić, Marija (urednik))
Kao sastavni dio manifestacije 20. Podravskih motiva, Muzej grada Koprivnice predstavio je knjižicu „Za podravskim stolom! Tradicijski recepti na suvremen način!" (29. lipnja 2014.). Knjižica je nastala zajedničkom suradnjom Muzeja grada Koprivnice kao kulturne i Podravke, prehrambene industrije d.d. kao kulinarske institucije, dio je predstavljanja podravske kuhinje i podravske kulinarske baštine prilagođene potrebama suvremenog društva.
Kulinarski recepti
Prehrana
Podravina
Zbirka recepata
Library

search field:

1988
MDC library
Zagreb
Nacionalna i sveučilišna biblioteka
Štajerske i hrvatske starogradske kuharice : katalog izložbe
Book
Književno-jezična baština
Izložba, kulturno-povijesna
Kulinarski recepti
Knjiga
Katalog izložbe
Library
13 - 22 from 22