hr | en
Mjesto: Zagreb Tema: Prehrana
  • Filter

Zbirka

Vrsta građe

Autor

Ostali autori

Godina

Nakladnik

Mjesto

Jezik

Tema

Tema, osoba/tijelo

Tema, zemljopisna

Tema, vremenska

Žanr

Viewing results 1 - 11 of 11

polje za pretragu:

7. Pazi što jedeš Laboratorij
978-953-6273-91-1
Zbornik radova
hrvatski
Knjižnica MDC-a
Pazi što jedeš Laboratorij (Pazi što jedeš Laboratorij)
Kocković-Zaborski, Tanja(urednik)
Kocković-Zaborski, Tanja(autor uvoda, predgovora)
Rubić, Tihana(autor uvoda, predgovora)
Birt Katić, Danijela(autor uvoda, predgovora)
Etnografski muzej
Zagreb
knjiga
Knjižnica
2023
Terenski dnevnik
Prehrana
Pašman (otok)
Filozofski fakultet (Zadar)
Filozofski fakultet (Zagreb)
Sadrži radove više autora.- Literatura nakon svakog poglavlja

polje za pretragu:

8. Pazi što jedeš Laboratorij
978-953-627-396-6
Zbornik radova
hrvatski
Knjižnica MDC-a
Pazi što jedeš Laboratorij (Pazi što jedeš Laboratorij)
Birt Katić, Danijela(urednik)
Kocković-Zaborski, Tanja(urednik)
Rubić, Tihana(urednik)
Etnografski muzej
Zagreb
knjiga
Knjižnica
2024
Prehrana
Terenski dnevnik
Veliki Grđevac
Filozofski fakultet (Zadar)
Filozofski fakultet (Zagreb)
Sadrži radove više autora.- Literatura nakon svakog poglavlja

polje za pretragu:

Božić u Hrvata : božićni kolači : Muzej za umjetnost i obrt, od 10. do 28. prosinca 1991.
68-7459-004-7
Ciklus izložbi Kultura življenja u Hrvata
Brošura
hrvatski
Knjižnica MDC-a
Muzej za umjetnost i obrt
Zagreb
knjiga
Knjižnica
1991
Kulinarski recepti
Običaji, božićni
Prehrana
Hrvatska
nakladnik:
vrsta građe:
zbirka:
Knjižnica - Zbirka kataloga izložaba

polje za pretragu:

Gladna 1918.
Muzejsko-edukativna pitalica
Radna bilježnica
hrvatski
Knjižnica MDC-a
Hotko, Jelena (Hotko, Jelena)
Hrvatski povijesni muzej
Zagreb
knjiga
Knjižnica
2019
Edukativna akcija
Prehrana
1918.
Radni zadaci Edukativne muzejske akcije (EMA) "Gladna 1918." izdani su uz izložbu "1918. : Prijelomna godina u Hrvatskoj" koja je održana u Hrvatskom povijesnom muzeju od 11. studenog 2018. do 19. svibnja 2019.

polje za pretragu:

Kaptol : Hallstatt food workshop & cookbook
978-953-8143-21-2
Zbirka recepata
engleski
Knjižnica MDC-a
Đukić, Ana (Đukić, Ana)
Marinković, Stjepan(fotograf)
Arheološki muzej u Zagrebu
Zagreb
knjiga
Knjižnica
2019
Prehrana
Željezno doba
Kaptol (lokalitet)
Ova publikacija jedan je od rezultata aktivnosti INTERREG projekta „Iron-Age-Danube“ koji se provodi u sklopu programa Europske unije, a uključuje institucije iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske.

polje za pretragu:

Kaptol : radionica halštatske hrane & kuharica
978-953-8143-20-5
Zbirka recepata
hrvatski
Knjižnica MDC-a
Đukić, Ana (Đukić, Ana)
Marinković, Stjepan(fotograf)
Arheološki muzej u Zagrebu
Zagreb
knjiga
Knjižnica
2019
Prehrana
Edukativna radionica
Željezno doba
Kaptol (lokalitet)
Publikacija jedan je od rezultata aktivnosti INTERREG projekta „Iron-Age-Danube“ koji se provodi u sklopu programa Europske unije, a uključuje institucije iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske.
Publikacija dostupna i u elektroničkom obliku: http://www.amz.hr/media/1yxlhiyk/kuharica_interreg_kaptol_amz_hr.pdf (pristupljeno: 18.3.2020.)

polje za pretragu:

Neka jedu kolače? : [Umjetnički paviljon u Zagrebu, 22.5. 2019. - 7.7. 2019.]
978-953-6890-82-8
Katalog izložbe
hrvatski
Knjižnica MDC-a
Franceschi, Branko(urednik)
Poklečki Stošić, Jasminka(urednik)
Umjetnički paviljon
Zagreb
katalog
Knjižnica
2019
Izložba, likovna
Mrtva priroda (slikarska tema)
Prehrana
Autori su nastojali izložbom mrtve prirode koja tematizira hranu osvijestiti globalni problem hrane, gladi i siromaštva u suvremenom svijetu.
Bibliograf. bilj. ispod teksta.- Tekstovi više autora.

polje za pretragu:

Od zrna do pogače : izložba Etnografski muzej, Zagreb
Katalog izložbe
Spremište
Gjetvaj, Nada (Gjetvaj, Nada)
Etnografski muzej Zagreb
Zagreb
knjiga
Knjižnica
1977
Izložba, etnografska
Prehrana
Literatura

polje za pretragu:

Od zrna do pogače : izložba Etnografski muzej, Zagreb
Katalog izložbe
Knjižnica MDC-a
Gjetvaj, Nada (Gjetvaj, Nada)
Etnografski muzej Zagreb
Zagreb
knjiga
Knjižnica
1977
Izložba, etnografska
Prehrana
Literatura

polje za pretragu:

Svijet hrane u Hrvatskoj : <21. prosinca 2006. - 30. ožujka 2007.>
953-6273-34-9
Katalog izložbe
hrvatski
engleski
Knjižnica MDC-a
Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives (Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives)
Etnografski muzej Zagreb
Zagreb
knjiga
Knjižnica
2006
Prehrana
Kulinarski recepti
Hrvatska
Muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Mirjana Randić i dr. sc. Nives Rittig-Beljak, voditeljica projekta "Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća" Instituta za etnologiju i folkloristiku, autorice su izložbe "Svijet hrane u Hrvatskoj" (Etnografski muzej u Zagrebu, od 21. prosinca 2006. do 1. rujna 2007. godine) i popratnog kataloga. Tu rijetko muzejski obrađivanu temu posvetile su "povijesnim prehrambenim bljeskovima" koji dočaravaju povijesni tijek "velikih gozbi" na tlu Hrvatske – od vučedolskih blagovanja pečene divljači do gozbi Josipa Broza Tita i njegovih uzvanika na Brijunima. Autorice su nastojale pokazati da su u povijesti hrvatske prehrane postojala dva sloja ljudi – jedan koji se brinuo da preživi i drugi koji se brinuo da što bolje udovolji svojemu istančanom apetitu. Popratni katalog sadržava zajednički uvodni tektst autorica te tekstove uz pojedine teme predstavljene na izložbi. Nives Rittig-Beljak autorica je tekstova o rimskoj kuhinji, hrvatskim bratovštinama, kuhanju u baroku te o tiskanim kuharicama i kronologiji riječi “hrana”, a Mirjana Randić autorica je opsegom najvećeg teksta koji govori o hrvatskoj regionalnoj kuhinji. U njemu opisuje osnovne namirnice, posebice mlijeko i mliječne proizvode, opremu kuhinje i predmete koji su se upotrebljavali za pripremu hrane, uvriježene načine pripreme hrane u kulinarskoj prošlosti Hrvatske, u kojoj je kuhanje obveza ženskog dijela pučanstva. Predstavila je hrvatsku tradicijsku kulturu hrane u godišnjem običajnom ciklusu, kao i u običajima životnog ciklusa. Osvrnula se i na Školu narodnog zdravlja, čiji su predstavnici u hrvatskim selima, osim tečaja i predavanja o zdravstvenim standardima, držali i tečajeve o kuhanju. Dala je kratki regionalni pregled kuhinja na prostoru Hrvatske u kojima se opisuju posebnosti svake od njih. Posebno je zanimljiv i prikaz tiskanih kuharica i knjiga o kuhanju Nives Rittig-Beljak (npr. kuharice Nikole Zrinskog, rječničkog leksikona Gazophylaciuma Ivana Belostenca), od kojih je za potrebe izložbe veći dio posuđen iz privatne zbirke gospodina Zlatka Puntijara. U prilogu bogato ilustriranoga, dvojezično objavaljenoga kataloga (hrv. i engl. jez.) otisnut je dodatak sa četrdesetak recepata.
Bibliograf. bilješke uz tekst.- Tekst na hrv. i engl. jez

polje za pretragu:

Važnost ribe u ishrani naroda : metodska jedinica za koju je provedena koordinacija rada u svim nastavnim predmetima
Arhiv Hrvatskog školskog muzeja
Rukopis
Spremište
Pajalić, Srećka (Pajalić, Srećka)
Vlast. nakl.
Zagreb
rukopis
Knjižnica
1987
Prehrana
Na naslovni se navodi da je autorica direktorica Narodne osmogodišnje škole Kaptol II., Zagreb
Redakcija Antun Bauer.- Radnja je ilustrirana originalnim crno bijelim fotografijama.