hr | en
Tema: Prehrana
  • Filter

Zbirka

Vrsta građe

Autor

Ostali autori

Godina

Nakladnik

Mjesto

Jezik

Tema

Tema, osoba/tijelo

Tema, zemljopisna

Tema, vremenska

Žanr

49 - 60 od 72
Viewing results 49 - 60 of 72

polje za pretragu:

S okusom mora : Umag = Umago
978-953-8328-05-3
hrvatski
talijanski
Knjižnica MDC-a
Crnobori, Barbara, Bojić, Biljana (Crnobori, Barbara, Bojić, Biljana)
Aviani, Nela(ilustrator)
Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago
Umag
knjiga
Knjižnica
2023
gastronomija
Prehrana
Istra
Muzej grada Umaga je u suradnji sa Zajednicom Talijana Fulvio Tomizza Umag razvio zajednički projekt S okusom mora kako bi se valorizirala ribarska tradicija i očuvala kulinarska baština s lokalnim ribarskim proizvodima te potaknulo njihovo daljnje širenje i razvoj. Više na: https://s-okusom-mora.com/ (pristupljeno: 9.10.2024.)
Tekst usp. na hrv. i tal. jez.- Bibliografija

polje za pretragu:

Sea flavour : Umag - Umago
978-953-8328-06-0
engleski
njemački
Knjižnica MDC-a
Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara (Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara)
Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago
Umag
knjiga
Knjižnica
2023
gastronomija
Prehrana
Istra
Tekst usp. na engl. i njem. jez.- Naslov izvornika: S okusom mora.

polje za pretragu:

Seoske krušne peći Hrvatskog zagorja kao sustavi grijanja i pripreme hrane u kontekstu organizacije domaćinstva
Rukopis
Stručni rad
Knjižnica MDC-a
Vojvodić, Vanja (Vojvodić, Vanja)
Muzeji Hrvatskog zagorja - Muzej "Staro selo" Kumrovec (Kumrovec)(ustanova)
Vlast. nakl.
s.l.
rukopis
Knjižnica
2017
Peći
Etnološka baština
Prehrana
Hrvatsko zagorje
Stručni rad 2018. za zvanje kustos.- Mentorica dr. sc. Zvjezdana Antoš.- Bilješke.- Bibliografija.

polje za pretragu:

Slatko otoka Hvara
Brošura
hrvatski
engleski
Knjižnica MDC-a
Belaj, Melanija, Ivanišević, Jelena, Stojković, Vilma (Belaj, Melanija, Ivanišević, Jelena, Stojković, Vilma)
Muzej Staroga Grada
Stari Grad
knjiga
Knjižnica
2017
Prehrana
Hvar (otok)
Izložba održana 3.3. 2017. - 31.8. 2017. (podatak iz kolofona)
Tekst usp. na hrv. i eng. jez.- Bibliografija

polje za pretragu:

Srednjovjekovna kuhinja : Stari grad Sisak, lipanj - listopad 2008.
Deplijan izložbe
Knjižnica MDC-a
Obradović, Davorka (Obradović, Davorka)
Gradski muzej Sisak
Sisak
knjiga
Knjižnica
2008
Prehrana
Srednji vijek
Bibliografija

polje za pretragu:

Stara umijeća i znanja : Slastice u Koprivnici : Muzej grada Koprivnice, 18. prosinca 2008. - 18. veljače 2009
Katalog izložbe
Knjižnica MDC-a
Kostjuk, Vladimir(fotograf)
Mesarić, Marija(urednik)
Muzej grada Koprivnice
Koprivnica
knjiga
Knjižnica
2008
Kulinarski recepti
Prehrana
Koprivnica
Tekstovi više autora.- Bibliograf. bilješke uz tekst

polje za pretragu:

Svijet hrane u Hrvatskoj : <21. prosinca 2006. - 30. ožujka 2007.>
953-6273-34-9
Katalog izložbe
hrvatski
engleski
Knjižnica MDC-a
Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives (Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives)
Etnografski muzej Zagreb
Zagreb
knjiga
Knjižnica
2006
Prehrana
Kulinarski recepti
Hrvatska
Muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Mirjana Randić i dr. sc. Nives Rittig-Beljak, voditeljica projekta "Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća" Instituta za etnologiju i folkloristiku, autorice su izložbe "Svijet hrane u Hrvatskoj" (Etnografski muzej u Zagrebu, od 21. prosinca 2006. do 1. rujna 2007. godine) i popratnog kataloga. Tu rijetko muzejski obrađivanu temu posvetile su "povijesnim prehrambenim bljeskovima" koji dočaravaju povijesni tijek "velikih gozbi" na tlu Hrvatske – od vučedolskih blagovanja pečene divljači do gozbi Josipa Broza Tita i njegovih uzvanika na Brijunima. Autorice su nastojale pokazati da su u povijesti hrvatske prehrane postojala dva sloja ljudi – jedan koji se brinuo da preživi i drugi koji se brinuo da što bolje udovolji svojemu istančanom apetitu. Popratni katalog sadržava zajednički uvodni tektst autorica te tekstove uz pojedine teme predstavljene na izložbi. Nives Rittig-Beljak autorica je tekstova o rimskoj kuhinji, hrvatskim bratovštinama, kuhanju u baroku te o tiskanim kuharicama i kronologiji riječi “hrana”, a Mirjana Randić autorica je opsegom najvećeg teksta koji govori o hrvatskoj regionalnoj kuhinji. U njemu opisuje osnovne namirnice, posebice mlijeko i mliječne proizvode, opremu kuhinje i predmete koji su se upotrebljavali za pripremu hrane, uvriježene načine pripreme hrane u kulinarskoj prošlosti Hrvatske, u kojoj je kuhanje obveza ženskog dijela pučanstva. Predstavila je hrvatsku tradicijsku kulturu hrane u godišnjem običajnom ciklusu, kao i u običajima životnog ciklusa. Osvrnula se i na Školu narodnog zdravlja, čiji su predstavnici u hrvatskim selima, osim tečaja i predavanja o zdravstvenim standardima, držali i tečajeve o kuhanju. Dala je kratki regionalni pregled kuhinja na prostoru Hrvatske u kojima se opisuju posebnosti svake od njih. Posebno je zanimljiv i prikaz tiskanih kuharica i knjiga o kuhanju Nives Rittig-Beljak (npr. kuharice Nikole Zrinskog, rječničkog leksikona Gazophylaciuma Ivana Belostenca), od kojih je za potrebe izložbe veći dio posuđen iz privatne zbirke gospodina Zlatka Puntijara. U prilogu bogato ilustriranoga, dvojezično objavaljenoga kataloga (hrv. i engl. jez.) otisnut je dodatak sa četrdesetak recepata.
Bibliograf. bilješke uz tekst.- Tekst na hrv. i engl. jez

polje za pretragu:

Those well-fed and those hungry : about eating in Istria, Archaeological Museum of Istria, Pula, July 5 - October 15, 2012
978-953-6153-79-4
Monografija
engleski
Knjižnica MDC-a
Lukež, Franko(autor)
Ujčić, Tajana(autor)
Archaeological museum of Istria
Pula
knjiga
Knjižnica
2012
Prehrana
Izložba, prehrana
Istra
Popratna publikacija uz izložbu
Prijevod djela: Ki sit ki lačan : o prehrani u Istri.- Bibliografija.

polje za pretragu:

Tradicija pečenja kruha u Podravini : Izložbeni prostor ispred restorana društvene prehrane Podravka, od 13. do 21. listopada 1994.
Knjižnica MDC-a
Matijaško, Nada (Matijaško, Nada)
Muzej prehrane "Podravka"... (etc)
Koprivnica
knjiga
Knjižnica
1994
Prehrana
Običaji
Podravina
ostali autori:
nakladnik:
Pazin  :  Vlast. nakl. , 2002
vrsta građe:
zbirka:
Knjižnica - Zbirka rukopisa

polje za pretragu:

Tradicijska priprema kruha u Gračišću
Rukopis
Stručni rad
Knjižnica MDC-a
Orlić, Olga (Orlić, Olga)
Etnografski muzej Istre (Pazin)(ustanova)
Vlast. nakl.
Pazin
rukopis
Knjižnica
2002
Prehrana
Istra
Gradišće
Stručna radnja 2002..- Bibliograf. bilješke ispod teksta.- Biliografija: str. 21.

polje za pretragu:

Tradicionalna turopoljska jela
953-7012-03-4
Katalog izložbe
hrvatski
Knjižnica MDC-a
Biškupić, Margareta (Biškupić, Margareta)
Turistička zajednica grada Velika Gorica
Muzej Turopolja
Velika Gorica
knjiga
Knjižnica
2003
Kulinarski recepti
Etnologija
Prehrana
Turopolje
Muzejski pedagozi i kustosi muzeja i galerija grada Zagreba i Zagrebačke županije već nekoliko godina u nizu organiziraju zajedničku muzejsko-edukativnu i nagradnu igru povodom Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja). Zajednička akcija u 2003. godini odvijala se pod temom «U slast!». Muzej Turopolja u Velikoj Gorici sudjelovao je izložbom «Kutak za trenutak – dobar tek!» (15. travnja – 30. lipnja 2003.). Izložba je popraćena knjižicom s naslovom «Tradicionalna turopoljska jela» koju je priredila kustosica Muzeja Margareta Biškupić. Objavljeni recepti za pripremu tradicionalnih jela sakupljeni su etnološkim istraživanjem i obilaskom terena te razgovorom sa starijim kazivačicama s nakanom zapisivanja i očuvanja starih recepata i principa prehrane te boljeg upoznavanja raznolikosti i bogatstva tradicionalne turopoljske kuhinje.
Rječnik

polje za pretragu:

U muzej na pivo! : Gradski muzej Bjelovar, Galerija "Nasta Rojc", 2. prosinca 2011. - 15. siječnja 2012.
978-953-7236-09-0
Katalozi izložbi
Katalog izložbe
Knjižnica MDC-a
Sitta, Silvija (Sitta, Silvija)
Gradski muzej Bjelovar
Bjelovar
knjiga
Knjižnica
2012
Prehrana
Pivo
49 - 60 od 72